tisdag 30 juni 2009

Sommar i skärgården / Bästa Tänk om

Häftigast hittills. Vilka dagar! Hela helgen plus en måndag på havet. I min favoritskärdgård, Småland där jag växte upp undantagen. Perfekt, ostvind på förmiddan, västvind, sjöbris på eftermiddan, 25 grader varmt i sjöbrisen (säkert 30 i landbrisen).

Lilla Frun vid säker klippa...
Så kan det vara i kalla Sverige när det är riktig sommar. Allt exploderar! Blommor som inte fått en chans tidigare satsar för fullt. Helt otroligt. Naturen är en mäktig kraft.

Vi lade oss utanför Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Seglingen dit i landbris var lättare än lätt. Inte ett enda slag krävdes. Vi bara gled ut med vinden, fick sällskap av andra båtar som gjorde just samma sak.

Lilla frun på säker klippa...
Vanligtvis måste vi kryssa för att komma igenom mellan Brännö och Styrsö. Så icke denna gång, en fin slör hela rännan, och när vi gick ut i det trånga sundet vid Känsö var vinden så god att vi kunde hålla sju knop!!! Rekord.

Sen in och kolla Vargö, kolla Rävholmen, hålla väl ut och gå in i gattet mot Vrångö.
Så många båtar, så många sugna solsökare och haffsälskare!

Nu fick vi kryssa hårt. Sju knop igen. Sen hittade vi platsen vid Klubbholmens insida, just nära det trånga sundet mellan holmen och Vrångö.

Lilla Frun med Vrångö och Kårholmen som bakgrund
Perfekt. Vinden vände, naturligtvis i värmen. Men vi låg helt OK. Badade. simmade, solade, lagade lammstek, åt och såg solen gå ned över Vinga!

Men det fanns en ännu bättre plats, ett litet hack i klipporna på Vrångösidan. Vi lyckades med viss ansträngning (en idiot hade lagt sitt ankare över mitt!!! Dödssynd!!) gå in i den trånga viken.

Perfekt, skyddat för alla vindar, förtöjning på alla håll, som att ligga i hamnen hemmavid.
Hur det känns att hitta en helt skyddad naturhamn kan inte beskrivas, det måste upplevas. Vi gjorde det.

Solen går ned över Vinga (just under solen)...
Tre härliga dagar i solen och vattnet och bergen och den fantastiska naturen håller liv i oss länge, länge. Det finns här, nära. Spanien, hallå? Nä Svensk sommar är den bästa som finns! / Bästa Tänk om

8 kommentarer:

  1. Underbara land, underbara tid! Ha det gott mannen.

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt!

    Vilket land vi bor i...

    Fina bilder Uno, du kanske skulle sadla om och ägna dig åt bildkonst istället!? =)

    SvaraRadera
  3. Badaren - nä! Tack för tipset, ut på havet med dig nu!!! Uno på land idag

    SvaraRadera
  4. Thomas, Tack. Linköping som jag besökte förra veckan är en varm stad, landstad. Hetare än hett idag misstänker jag. Uno

    SvaraRadera
  5. Idag gav inte sjöbrisen ens svalka, men vi fick ge upp tidigt för nedre roderfästet pajade.
    Jag visste att det var dåligt, men hade hoppats att det skulle hålla säsongen ut...
    Nu gäller det att hitta en som kan svetsa på ett nytt fäste.

    Alltid är det något! :-(

    SvaraRadera
  6. Vaffan!!! Tänker varje segling på detta. Vad händer om rodret ger sig? Jo, jag har en snurra!!! Det har ju du också. Men utan den är det kört. Kollar alltid rodret extra varje vår, minsta spektakel fixas. Lägger aldrig till där rodret kan bli skadat. Gillar inte den idiotiska tilläggningen i medelhavet med aktern först!!! Bara lathet, dom har draggen i fören och orkar inte lägga om tamparna. Snabba på med fixet, jag vill ha en frisk Crescent att fiska ifrån när jag kommer ner till Klagshamn. Min båt gick som ett spjut, men nån jäkel hade lagt sin dragg över min (hur dumma kan folk vara), så jag måste fixa infästningen i linan innan nästa tur. Draggen är viktig, själva nödbromsen ju. Må väl, fixa rodret och segla gott. Uno

    SvaraRadera
  7. Prisa Suzuki för sina lättstartade snurror, ett drag och den spinner som en katt! =)

    SvaraRadera
  8. Som sagt, badaren. Suzuki är den bästa motor jag haft. Den blev stulen i Helge å, i Åhus. Jag kom till båten med fiskespö, skulle testa horngäddorna. Ingen motor, avsågat fäste. Hörde sen att tolv motorer runt ån stulits samma natt. På samma sätt. Vissa lär ha återfunnits i trakterna runt Baltikum.
    En annan natt försvann ett stort antal cyklar på liknande sätt. Skåne har sina dåliga sidor, och på den tiden fraktades containers från Åhus till Klaipeda i Litauen... Uno

    SvaraRadera