torsdag 11 juni 2009

Djungel, olja och Jaqee / Bästa Tänk om

Som nybliven Spotifyanvändare har jag lekt med låtlistor hit och dit sen igår. Samtidigt kan jag inte stänga öronen för världen, och medan Sverige tafflade sig mot Malta på TV (Gääspp!)(fast de vann ändå) sipprade nyheten om indianernas kamp för sin djungel emot Perus regering och ett stort antal oljebolag igenom.
Uno med pondusen...
På Spotify hittade jag rena rama djungelreggaen dessutom. Jaquee från Uganda och Göteborg har flyttat till Berlin och gjort en lätt vansinnig skiva: Kokoo Girl. Listen and learn, så ska djungelmusik låta. Gatudjungeln i Berlin verkar ha givit den otroligt mångsidiga Jaqee ny inspiration. Se upp, Rita Marley, nu kommer Jaqee!!!
Jaqee med rösten...
Men i Peru har regeringen halvbackat på planerna att förstöra Amazonas ännu mer. Halvbackat är ordet, eftersom kontrakten med oljebolagen redan undertecknats utan att indianerna ens tillfrågats. Så gör sanna kolonialister. Det spanska förtrycket fortsätter, och djunglerna som betyder så mycket för hela jorden huggs sakta men säkert ned, träd för träd, område för område, indian efter indian.
Uno vilse i djungeln...
Den som vill läsa om skogshuggarlivet i djungeln ska låna hem B.Travens böcker om mahognyarbetarna i Mexikos djungler.

Men det går att protestera. Logga in till Avaaz och gör din röst hörd. Det är dags att få slut på oljeutvinningen i hela världen. Vi behöver inte mer olja, vi behöver sol och vind!!!

Maud Bäver verkar dock ha piggnat till
, nu ska Vattenfalls direktiv ändras så att de slutar med sina kolkraftverk och idiotiska brunkolsbrytning på kontinenten. Bra Maud! Trodde aldrig jag skulle få tillfälle att säga så, men antagligen hittar även blinda hönor ett frö eller två. Tänk om du kunde bli lika härligt Kokoo som Jaqee! / Bästa Tänk om

2 kommentarer:

  1. Undrar om det inte är Maud bäver, som Jaquee tänkte på när hon kläckte titeln till KOKOO GIRL..?

    SvaraRadera
  2. Badaren, kan vara, kan vara. Tror inte att Maud lyssnar på annat än Vikingarna och lokal knätoffs från taxibilarna i norra västerbotten. Hon lär ha kört skoltaxi, därav hennes duktiga kunskap i egenföretagsamhet. Rena turen att ungarna kom til skolan sägs det i Mellansjöträsk och Utombottenbotten samt Mensträsk. Vi ses om söndag, lilla frun och lilla sonen åker till spanien då och lämnar gamla gubben kvar. Uno

    SvaraRadera