söndag 21 juni 2009

Smilla Katt om konkurrenter och litet Obama / Bästa Tänk om

Smilla Katts bästa grannfamilj har skaffat egen katt. Smilla inspirerade familjen som tidigare aldrig haft husdjur. Men Smilla deppar, vem ska hon nu gå till och få godis när husse snålar?
...där kommer hon, rackarns katt!
Den nya katten är söt och fin, men katter är revirdjur så i Smillas fall innebär denna Tingeling att hon får mindre revir. Nu kom hon in, åt plikskyldigast, lade sig på gästsängen och vägrar röra sig. Sur. Bara en sur afrikansk buffel kan se surare ut.

Ändå ryckte hon till när nyheterna på radion gick på. Obama stöder öppet demonstranterna i Iran:
– Den universella mötesrätten och rätten att uttrycka sig fritt måste respekteras. USA ställer sig på samma sida som de som utövar de rättigheterna, sa Obama.

Det var riktigt dumt, även om man kan tycka att han uttrycker vad vi alla tänker. Men han bekräftar samtidigt regimens stämpel på demonstranterna; att de är USA´s hejdukar.

Nu kan regimen ta i med hårdhandskarna med argumentet att demonstranterna är inhyrda spioner som vill störta Irans självständighet. Dumt, Obama. Var tog diplomatin vägen?

Obama är även ett miljöhot. Hans satsning på förnyelsebart drivmedel innebär en fara för den biologiska mångfalden. Att odla etanol i stället för mat känns som ett brott i sig, men att utrota bra miljöer för att odla etanol är ett svek mot mångfalden och framtiden.
...en annan katt, konstnär Lisa Forsberg, dotra mi.
Visst, han är bättre än Bush, men trots allt ledare för världens enda supermakt. Där styr penningen, allt annat är smink på ett eller annat sätt. Obama kommer aldrig att göra något som riskerar status qou, dvs USA´s ledande roll.

Men andra kan. Kina kan. Ryssland kanske kan. EU kan också genom att visa goda exempel. Mest kommer dock länderna i Latinamerika, Indien och Sydostasien att betyda under de närmaste trettio åren.

Vad händer när Afrika vaknar?
...jag förändras aldrig, säger Smilla.
Förr eller senare kommer USA att utmanas rejält. Precis som Smilla Katt i sitt till synes trygga revir. Världen står inte stilla, och svårast blir det för dem som gör allt för allt inget ska ändras. / Bästa Tänk om

4 kommentarer:

  1. Där ser man, inte ens de kloka kattdjuren ser med blida ögon på nykomlingar... Varför frågar man sig, varför är vi så rädda för att dela med oss?

    Mycké man inte förstår.

    SvaraRadera
  2. Vi är inte rädda, vi är dödsförskräckta, men inte lika rädda som danskarna, och tur är väl det. Må väl, få nu båten i vattnet i stället för att kolla datorn. Uno

    SvaraRadera
  3. I morgon Uno, imorgon ska det ske enligt plan... Ja det stora plasket alltså, då hon äntligen ska i sjön.

    SvaraRadera
  4. Bra, Suzuki är jäkligt bra motorer. Hade en åttahästars, blev stulen i Åhus - de skar helt enkelt av fästet med såg. Har nu en fyra, går också bra, nästan alltid. Vi ses på böljan!!! Lycka till, skaffa skumpa till sjösättningen. Uno

    SvaraRadera