torsdag 4 juni 2009

Äntligen har amerikanska nationer fattat att Kuba ligger i Amerika / Bästa Tänk om

Något händer i de två stora världsdelarna i väst. Nord- och Sydamerikanska stater har tittat på kartan. Jo, där finns ju en ö mitt i Karibien som heter Kuba, har de upptäkt. Varför är den inte med i vår förening?
Fast Hemingway hade upptäkt Kuba och stödde Castro...
Kan det vara för att de slängde ut amerikanerna? Kan det vara för att de gjorde sig av med en av de värsta diktatorer som funnits, själva Batista? Kan det vara för att Fidel Castro öppet motsatte sig USA´s överhöghet?

I Miami bor massor av kubaner som flydde när Castro tog makten på ön. Batistas folk. Sen dess har de velat ha tillbaka sina rikedomar, men inte kunnat.

Nej, Kuba är inte demokratiskt enligt vår terminologi. Men folk har läkare, socialvård, jobb och god tandvård ändå. Kuba är märkligt nog den enda moderna socialistiska regering kunnat överleva ett halvt sekel av utländskt förtryck, av handelsbojkotter och invasionsförsök.
Nära granne till den stora världspolisen USA har landet ändå kunnat inte bara överleva utan utvecklas.

Mycket skit har spridits om Kuba under åren, inte bara från USA, utan också från svenska partier där folkpartiet (som vanligt) gjort en stor affär av bristen på demokrati i Kuba.

Jag vill göra en stor affär av att folk har jobb, av att människorna har sjukvård, av att landet verkar ha hittat en metod att överleva det allra värsta ekonomiska förtrycket.

Jag kan inte säga att jag gillar Kuba mer än andra länder, men jag gillar attityden, den att vi kan visa andra att socialism kan fungera. Hur bra skulle landet inte vara om bojkotten upphörde?

Grattis Kuba, ni finns! Nu är ni accepterade i samma gäng som Guatemala (där barn mördas i parti och minut), Mexico (där knarkkriget skördar tusentals offer varje år), USA (som mördar folk i alla länder), Brasilien (där regnskogarna huggs ner i en jäkla fart) m.fl. hyfsat suspekta stater.

Kanada verkar mest trevligt i gänget, men då har jag inte frågat varken indianerna eller inuiterna./ Bästa Tänk om

5 kommentarer:

  1. Måste jag? OK, gör väl det då...

    SvaraRadera
  2. Hej
    Ja det finns väl både bra o dåligt på Cuba.Det är på tiden att relationerna mellan USA o Cuba normaliseras.
    för övrigt är det kaaaalllt!
    i-)

    SvaraRadera
  3. Cuba libre... Gamla amerikanare...

    Jo men, det de har, det har de på Cuba, och det kan man ju inte ta ifrån dem.

    Från det ena till det andra, så hittade jag en bild på en Hurley 18 under segel.
    Lade kvickt som attans ut den istället för den som störde dig, vad gör man inte för att du ska trivas Uno..?

    SvaraRadera