fredag 5 juni 2009

Lennart Hellsing, nonsens och verkligheten / Bästa Tänk om

Kan en man vara en spegel? En skrattspegel? Lennart Hellsing kan. Hans nonsensverser är helt suveräna. Minns Bananbok, minns Sjörövarbok, minns Summa Summarum! Glöm aldrig Bagar Bengtsson eller Krakel Spektakel.


Nu fyller denne eminente skribent och stillsamme humorist hela 90 år! Hatten av för mannen med hatten på sned!

Han uppfann ironin innan den fanns, den varma och mjuka ironi som ger livet en ny dimension. Om Astrid Lindgren var berättaren i sin generation så var Lennart Hellsing den store humoristen. Han vände allt upp-och ned; han lät det helt orimliga bli rimligt, vidgade gränserna för fantasin.

Grattis Lennart! Låt din fördelsedagsbok med retrospektiva glimtar och en del nyskapat - dialogen mellan Lillebror och Storebror är fina prosan.

Jag vill inte trötta er mer denna kyliga fredag. Ni måste hoppa litet för att hålla värmen, kuta runt för att hinna med tankegångarna, och slappa till för att invänta bättre tider och varmare väder. Länge leve Hellsing! /Bästa Tänk om

3 kommentarer:

  1. En sann mästare i humor och ironi...

    Bagar Bengtsson ja, han har brännt sig på bröd, och själv bakat in sig i degen...

    Här skiner solen (emellanåt) och min längtan är svår, tänk att det ska vara så svårt att vänta på något man längtar efter...

    SvaraRadera
  2. Kan vara så hurley? Du kan väl bada under tiden, lägga dig på rygg i sundet, ta en bräda mellan benen som köl, och hissa masten med segel på. Ska det vara så svårt, det är bra övning inför kommande räder i danska hamnar. Hurley up, som dom säger i det stora britannien, fast i det lilla öresund. PS, det finns en bro, fast jag undrar litet när den är betald? Var det inte så att broavgifterna skulle täcka kostnaderna för bygget, men nu verkar det ha blivit något slags inkomstkälla fr nån, undrar just vem. Det visade sig billigare att ta färjan i Helsingborg när vi var där för nån liten vecka sen eller så. Uno som snart ska till Borås igen - teaterbiennalen behöver gubbar som jag.

    SvaraRadera
  3. Jodå, visst går mina tankar oavbrutet till min vackra Hurley... Men men, jag får väl testa det där med plankan, ja inte gå på den, men ha den som köl.
    Bron ja, nu ska de höja priset igen, skyller på kronans värde gör de den här gången.
    Nä Danmark får man allt besöka på egen köl, om inte annat så för att blåsa brokompaniet på några spänn!

    SvaraRadera