lördag 18 april 2009

Äntligen har den blinda hönan hittat ett korn - om skolan / Bästa Tänk om

Det gäller sossarna. Idag hörde jag bästa förslaget från sossehåll nånsin. De vill att kommunala skolor ska ha samma friheter som de privata sk. friskolorna. Något helt annat än vad "Achtung" Björklund har mental förmåga att tänka ut.
Det enda jag funderar över är varför det inte skett ändå.
...Ahctung i talarstolen.
Det finns inga egentliga hinder för kommunala skolor att redan nu satsa på en viss pedagogik. Vid en viss tidspunkt ska alla barn som gått i olika skolor med skolpenningen som stöd ändå ha uppnått fastställda mål.

Ändå är det ett stort steg. Man måste inte ha privat vinning som drivkraft för att göra en bra skola.
Tvärtom innebär vinsten att en viss del av skolpengen flyttas från barnen till ägarnas fickor.

Tanken är föräldrar, barn och lärare tillsammans ska hitta vägar till barnens kunskap. Låt oss hoppas att det också kommer att innebära fler vuxna i skolan. Låt oss hoppas att de kan införa en skoldag i månaden utan löneavdrag för alla föräldrar.

Låt oss också hoppas att myndigheterna inser vilken resurs för skolan som alla arbetslösa eller delvis sjukskrivna kan vara. Låt inte skolan urarta till en situation som i "Flugornas herre" - boken där barn förvandlar sig själva till mördare och mobbare.
"Skiter ni i oss så skiter vi i er!" (Bild: Gunna Grähs)
Den största bristen i svensk skola är frånvaron av vuxna!!!

12 kommentarer:

  1. Fler vuxna i skolan, fler vuxna ute bland barn och ungdomar... men då krävs det att dom vuxna vågar vara... VUXNA... är goda förebilder och vågar sätta gränser! Det är svåra grejor...

    SvaraRadera
  2. Leo - just att de blir fler vuxna gör också att de vågar. De blir inte ensamma som den rastvaktande läraren. Sen finns det föräkringsproblem också, men då går att lösa. Uno

    SvaraRadera
  3. Kloka vuxna är nog den största bristvaran vi har. Därför måste vi satsa på att skapa kloka vuxna av de barn som växer upp nu. Och det börjar redan på BB, alltså det som jag lägger ner hela min själ i.

    #15 hos Queenia nu, skrivet av en mycket klok vuxen, Eviluca, måste verkligen lyftas fram:

    "Dessa små flickor ska INTE behöva bli förhörda av MÄN!!! Det är inte klokt! Tjejerna känner i princip alltid SKULD när de blivit våldtagna. Varför kan man fråga sej, men så är det! Därför behöver de bli förhörda (och inspelade första gången) av mjuka, behagliga kvinnor! Som KAN förhöra just såna här bräckliga tjejer som både är skräckslagna, fyllda av skuld och skam och äcklade! Varför ska det behöva ta åååååår av utredande och funderande att komma fram till såna här självklara saker?? Jo, för att på de Höga Posterna sitter Männen som förstår Männen/Förövarna bättre än kvinnorna/barnen!!! "

    SvaraRadera
  4. Så är det, Linda. Shitt med andra ord. Vilka blir jurister bland männen? Kan det ha med ordning och reda att göra, med en förtryckt själ som blir förtryckande. Jag ställer frågan utan att ha svar. Uno

    SvaraRadera
  5. Hej Uno din gamle Götlaborgare, ordvitsarnas stad!

    Ja, Henke är som sagt den bäste. Ett tag till, den dagen Zlatan lägger av kommer han att vara det garanterat.

    Men sen så börjar du vara fel ute Uno, detta är inte en AIK-fråga, utan gäller allmänt om domarnas integritet.

    "Dom gör vad dom kan" ska man vara nöjd med det? Ska man inte sträva efter perfektion? För det gör jag som domare, Uno, jag vill döma den perfekta matchen varje match jag dömer. Sen så händer inte det alltför ofta, men det man kan begära av en domare är att inte avgöra en match genom sitt felaktiga handlande. Även det händer, men det ska inte få bli accepterat. Samma sak som en tränare inte kan acceptera att en spelare får rött kort och att laget förlorar. Sen finns det alltid två sidor om en domare gör något felaktigt, hemmalaget blir ex glada, men bortalaget ledsna. Men det är inte det handlar om, utan att domaren går emot sig själv och det han/hon blivit lärd. I detta fall hur offsideregeln funkar och att en spelare ska få påverka deras beslut så mycket. Enligt reglerna och med en domare som var lite mer säker i sig själv så skulle den ovannämnda händelsen betyda 2-2 och gult kort till Henrik Larsson.

    Angående att "bråka" efter en match om saker som hänt är en självklarhet, till skillnad från Henke Larsson som kan göra det under match och komma undan med det. Jag vill inte behöva föra en längre diskussion med en spelare under en match. Det kan vi ta efteråt, då kan han förklara sin synpunkt och jag min, antingen blir det tydligare och vi enas om vem av oss som hade rätt eller så förblir vi oense. Kul att du varit domare du också, men det har hänt en del i regelboken och domarnas agerande sen "tretti inaktiva år".

    Må väl!

    SvaraRadera
  6. Sant, du har rätt i sak, men den perfekte domaren finns inte! Fa när det gäller offside som är så jävla svårt att avgöra. Å andra sidan är det fotbollens mest magiska regel, dvs befrämjar bra spel. Att ha en offsidelinje som i hockeyn skulle kanske fungera men samtidigt ta bort många dimensioner ur liret. När är man i linje med? Linjemannen har jävligt svårt att avgöra det i fart, särskilt när det gäller långa pass. Varför inte ta hjälp av tekniken? En snabb koll så är det klart vid alla tveksamheter. Håller med om att domaren måste göra rätt, men när han faktiskt inte kan med egna eller linjemannens ögon? Sen håller jag med om att Henke har mer pondus än en nykomling i allsvenskan, självklart. Men fotbollen är nog mer rättvis än livet utanför, ändå. Och fotbollshuliganer är det värsta avskummet. Jag kan fatta om folk bråkar politiskt, men aldrig om deras lag förlorat i en juste match. Uno som just nu ska skapa pären, dvs potatis. Ha det och lycka till med AIK!

    SvaraRadera
  7. Angående kaffet:
    Jag kommer nog att ta med svenskt kaffe om jag så bara åker till Danmark. En underbar minisemester i Korsör förra sommaren men kaffet var kass.
    i-)

    SvaraRadera
  8. Intressant resonemang kring skolan. Vore väl värt att testa tycker jag.
    Flugornas herre är en av dom otäckaste böcker jag har läst.
    i-)

    SvaraRadera
  9. Tacka, Gurra och Bitte. Skolan håller på att bli hemsk samtidigt som barn måste lära sig mer. Uno

    SvaraRadera
  10. Det finns heller ingenting alls som säger att privaa skolor ar bättre lärare/undervisning än de kommunala har; tvärtom, eftersomde ju måste gå med vinst. Då måste man plocka pengarna från annat håll.
    I min dotters skola är de så fräcka att de låer eleverna(gymnasiet) gå halva dagar och på så vis får de in dubbelt så många elever = dubbelt så mycket stålar i skolpeng.
    Meningen är eleverna ska plugga den andra halvan hemma, men säg den tonåring som går upp kl.8 när de ka sova till 11..
    Eleverna har ingen matsal, de får ett kort med 35:-/dag, som inte räcker till mer än en koppp te och en enkel macka på de ställen eleverna får tillstånd att gå på..
    Jag måste varje vecka skjuta till 150:- för att hon ska få ordentlig mat mitt på dagen = minst 600:-/månad! Det är mycket pegar för mej som är ensamståede och dessutom förtidspensionär.
    Inte heller har de skåp, så tonåringarna måste släpa sina jättetunga böcker. Finns inte plats för skåp!Spara spara på allt. Vinna på det man sparar in på eleverna.Jensens gymnasium har flera skolor i landet nu och de gör grova pengar.
    Det är dessutom inte ens alltid behöriga lärare och undervisningen är snarare sämre där än på andra håll.Tack och lov att i alla fall min dotter tar studenten nu i juni och att hon klarat sej bra.
    "Caligula" Björklund är knappt ens värd att nämna vid namn.
    Klapp till Smilla och ha det bra:)/Kao

    SvaraRadera
  11. Jag kan f.ö inte se något "fritt" med friskolor som inte kommunala har. Vad är det? De måste ju följa läroplanen som alla andra.

    SvaraRadera
  12. Just det, varför ska de ens finnas? Det blev ingen ny pedagogik. Waldorf är waldorf, men det har funnits länge. Var finns pedagogiken som ser varje barns potential och låter dem utveckla den? Blir bara knäckt på att mina skattepengar hamnar i fickan på skolkapitalister. Uno

    SvaraRadera