fredag 17 april 2009

Åklagare är roliga del 2 - Totta Näslund och Namninsamlingen / Bästa Tänk om

Pirate Bay, fildelargänget på webben har nu fått sin dom. Ett års fängelse och massor av skadestånd. Det var verkligen löjligt. Samtidigt som verkliga skattefifflare går fria och våldtäktsmän släpps fria dömer en svensk domstol en website som gör det möljligt att dela filer.
...vem har de våldtagit?
Det är som om att döma dig till ett brott som din granne gjort.
Men money talks. Någon har Pirate Bay lyckats reta.
Jag tror jag vet varför.

När makten inte har kontroll blir den liksom galen. Precis som vid de löjligt hårda domarna efter Göteborgskravallerna. Pirate Bay har med hjälp av överlägsen teknik utmanövrerat makthavarna - mediagiganterna. De verkligt skyldiga är företagen själva som inte varit förutseende nog att mota Olle i grind. Ändå tar de rejält betalt för varje inspelningsgrej som säljs.

Dagens idiotdom innebär inget annat än att medieströmmarna söker nya ännu finurligare vägar. Och att makthavarna drar ett löjets skimmer över sig.

Ytterst handlar det om makt, om att kontrollera. Det gäller kontroll över allt mänskligt liv. Men livet i sig ser inte ut så. Det låter sig aldrig kontrolleras. Samma funktioner som ska verka för att behålla status quo i samhället blir i ett visst ögonblick maktens motkraft.

Liberalismen har bitit sig själv i baken. Den förutsatte att endast de som har pengar har makt. Idag är friheten sin egen motkraft eftersom alla kan blogga, alla kan föra fram en åsikt, alla kan skapa rum för många att kunna kraftsamla i.

Mobiltelefonen som gjort Nokia och Ericson så rika har medfört att alla kan använda den för kommunikation som inte kan kontrolleras. Vapnen som skulle användas mot USA´s fiender brukas idag mot USA´s soldater i Afghanistan och Irak.
Hur många som revolvern "Peacemaker" har dödat bland vanliga amerikaner vet ingen.
...fredsmäklare?
Ska någon stå till svars är det systemet som sådant, dvs Microsoft eller MacIntosh. Eller den enskilde fildelaren. Det är inte järnvägsstationens fel att tågen går.

Åklagare och domstolar är verkligen roliga. Ena dan dömer de The Pirate Bay till ett mycket strängt straff. Nästa dag lägger de ner ett mål mot en våldtäktsman som tagit livet av en ung flicka (Namninsamling HÄR!!!). Kanske borde jag gråta i alla fall / Bästa Tänk om

4 kommentarer:

  1. Konstaterar att vi skrivit två mycket likalydande inlägg om åklagare där jag dessutom är 100% säker på att vi har större delen av svenska folket bakom oss i det vi skriver!

    SvaraRadera
  2. Tjena Micke. Ska kolla din blogg och kommentera. Tack för inlägg!!! Uno

    SvaraRadera
  3. "Den förutsatte att endast de som har pengar har makt. Idag är friheten sin egen motkraft eftersom alla kan blogga, alla kan föra fram en åsikt..."

    Men då ökar övervakningen - fler kameror och avlyssningsmöjligheter, det krävs "hårdare tag" - strängare straff på svag bevisning, vi ska ange och vakta varandra - så att vi tycker och säger "rätt" annars blir vi utfrusna eller nagelfarna, vi ska DNA-testas, drogtestas och registreras... och alla kontrollmöjligheter som ännu inte är uppfunna...

    Allt/det mesta detta sker redan och en majoritet TYCKER DET ÄR BRA OCH RÄTT... men det blir succesivt värre och en morgon vaknar vi upp i den totalitära världen där någon annan har bättre kontroll över våra tankar och handlingar än vi själva.

    SvaraRadera
  4. Leo - jag vet att det finns en svaghet i resonemanget, men det bryr jag mig inte om. Just nu är det så. Men jag tror inte att deras tankar som en gång kunnat tänka fritt kan bli menatala fångar (om inte helt självförvållat, förstås). Men repressionen finns, där är gårdagens dom ett tydligt tecken på. Uno

    SvaraRadera