torsdag 12 mars 2009

En lustig morgon / Nyaste tänk om

Så kul det var. Hade lagt mig i soffan, snorade för mycket för en liten fru. Somnade så smått och tänkte på livet, eller om det var en dröm. Tänkte (eller drömde) att havet kom. Tänkte (..drömde) att jag blev glad, nu får vi snart brygga på tomten!
Vaknade så. Det var småljust redan klockan 6. Bladlösa träd spretade mot ljuset, helt oregelbundna konturer mot morgonrodnaden. Men inget hav.
Satte på radion, som vanligt, fixade fika, som vanligt, pratade fru och katt, som vanligt. Men utifrån trängde ljuden in. Koltrasten var i form. Blåmesen också. Hackspetten kom fram och testade mitt nya plank - nä fel ljud antagligen.
Kunde släcka lamporna tidigt. Det är baske mig vår! Smilla Katt ville ut, ut med henne. Sen fick jag höra om kärnkraften. Många vill ha strålande el. Vaddå, tänkte jag tillbaka. Det finns ju en sol. Den kom just in i mitt vardagsrum. Mer kraft än solen finns inte - jo, men inte tillgänglig. Jag har ingen större önskan om en berggrund full av utbränt men livsfarligt uran. Jag har ingen lust att låta våra norra landsdelar bli förstörda av uranbrytning.
Tänkte på hur mycket vi kan göra ändå. En enda rejäl solanläggning i Sahara skulle lösa Afrikas energiproblem. Tre skulle fixa Europas också. Med ett litet solkök fixar afrikanen enkelt och geschwint sin middag. Lägger vi till vind och vatten så klarar vi det lätt. Men, alltid detta jäkla men, pengarna hamnar inte hos oljemagnaterna, eller hos vapenkonstruktörerna, eller hos flygindustrin.
Jag tror att vi - om vi ville - skulle kunna tillverka soldrivna flygplan. De flyger ju så nära solen att det vore en baggis att dra ur solen den energi som krävs för att driva planet! Men då måste nån backa från sin lyxtillvaro, förstås. Marknaden är sin egen bödel! Nu ska jag bygga brygga på tomten, en vacker dag ligger havet där och svallar. Nyaste tänk om

2 kommentarer:

  1. Hej
    Ett litet steg i rätt rikting men dock är kommunhuset i Karlstad där man har satt upp solfångare på en fasad.
    i-)

    SvaraRadera
  2. Gunnar - sola skiner alltid där. Det grumliga som flyter förbi är Klarälva. Men Vänern, den stiger. En halvmeter över referensytan på sjökortet. Värmland till Norrmännen! Sverige åt Finnarna! Småland åt smålänningarna! Må väl!

    SvaraRadera