tisdag 26 maj 2009

Vägra dansk fläskfilé men köp segelbåtar / Bästa Tänk om

I kristider är segelbåten en av lösningarna. Vindkraften är suverän, alldeles gratis. Men båten kostar naturligtvis. Ändå inte så mycket som man kan tro. Det finns billiga varianter. En sån är vår lilla IF-båt. Lagom att övernatta i. Litet trång, men seglar som en gud. Kostar mellan 50 - 70 000 beroende på båtens tillstånd och ägarens behov av snabba pengar.
Lilla Frun
Det finns en IF med inombordsmotor, den heter http://www.solopublications.com/sailmarie26.htm. Bättre utrymme, och tuff tuffmotor i st.f. irriterande aktersnurra.

Marieholm gjorde också den lilla godingen Marieholm 20. Inombordsmotor. Stor och rymlig trots storlek. Seglar hyfsat, men inte så bra som storebror.
Marieholm 20
Stortrissen är av samma storlek, kostar mindre och är ett bra val för söndagsseglaren som ibland vill ligga över vid nån liten ö. Säker båt.
Stortriss...
För den som vill komma billigt undan men få MYCKET plats gäller Maxi 77, alt 66 (en liten rund sak med mycket plats). Maxarna är seglande lådor, mycket utrymme, sämre segelegenskaper, men får man en med rullfock blir seglingen enkel, storseglet behövs nästan inte alls.
Maxi 77
Maxibåtarna går inte bra i motsjö, skrovet bromsar en del.
Lilla frun igen...
Medan Nordkorea smäller atombomber, och arbetsgivarföreningen vill sänka lönerna för de unga måste jag nämna fördelarna med utombordsmotor. I hamnen kan man svänga hur som helst. På tvärs, på längs och på kort kan du vända motorn så att du lätt fixar in dig i minsta lilla lucka.

Men motorn måste funka. Jag och en liten fru gjorde en tråkig erfarenhet när motorn la av medan vinden pressade på akterifrån och vi var mitt emellan två rader av DYRA FINA båtar och skulle fixa in oss i just vår lilla lucka.
Hög fart, båten sköts fram av vinden från aktern som tog tag i det nedhalade seglet som inte var beslaget (surrat).
Lilla frun, Gud vad jag älskar denna båt!
Kreativiteten låt på topp. Bära eller brista. Jag tog en rejäl tur babord och svängde sen tvärt styrbord med rodret, fick in båten i rätt fålla, fast för fort. Runt oss satt folk i sittbrunnarna och satsade säkert pengar på utgången av äventyret. En liten fru därfram försökte ta emot, och jag styrde rakt in i bryggan. Dunk!!! Men det gick. Nu är motorn fixad!!!

Snart är det val till EU. Snart kommer vi att vara ordförandeland. Snar kommer Bildt och Reinfeldt att glänsa i media, och snart kommer jag att få jobb.

Hoppas att Reinfeldt kan stoppa svineriet i Danmark! Grisarna plågas i onödan. Våga vägra dansk fläskfilé!!!

Framtiden är vår, och det är tamejtusan ännu vår fast sommarn knackar på dörren. Må väl och Tänk om!!! / Bästa Tänk om

4 kommentarer:

  1. Mer segelbåtar till de stressade människorna...

    Själv väljer jag Stortriss!

    Så en gammal klassiker...

    "En sjöman ber inte om medvind, han lär sig segla."

    SvaraRadera
  2. Det är mycket nu... i konkurrensens och lönsamhetens tid är allt tillåtet...
    ...levande grisar skållas i Sverige, plågande grisar från "vaggan till graven" i Danmark, tanken på att tillåta kosher/halalslakt igen...
    ... den tunga miljöpåverkan som blir vid produktion av animalier, antibiotikaresistens därför att antibiotikan ges i djurfoder, plågade broilers, värphöns i burar...

    Vi måste äta mindre, dvs sluta överkonsumera och alltid vara proppmätta, och den mat vi äter ska vara vegetarisk!

    Då räddar vi naturen, vikten och djuren!

    Och EU... är det Monty Pyton gänget och John Cleese som är regissör...

    Möjlighet att rösta två gånger... inte tillåtet men ingen kollar... vad mer ska vi återinföra som vi en gång lämnat... Den 40 gradiga skalan, kanske...

    Leo Beata

    SvaraRadera
  3. Leo - jag tycker att vi ska införa verklig tid. Dvs Götet ligger en timme senare än Stockholm, och Örebro en kvart efter. Det vore något, och Farenheit dessutom. Tumsystemet åter, och begreppet gross och tjog borde genast in. Varfr inte gallons i stället för liter, och kattkrafter i stället för de gammeldagsa hästkrafterna. Det är mycket nu. Uno

    SvaraRadera
  4. Nu är ju ditt inlägg ett par år gammalt med ändå dyker det upp när man googlar på Maxi 77. Jag tycker att det är sorgligt att du spär på myten att Maxi båtarna skulle vara en flytande lådor som seglar sämre än IF, Marieholm 20 och Stortriss. Det är ju helt absurt.

    Maxi 77 seglar betydligt bättre än IF-båten, något som avspeglar sig i SRS-talet 1,06 (för utombordare) jämfört IF's 1,02. Visst bromsas den upp vid kryss i grov sjö, men sedan är den styvare och kan gå högre och torrare än IF-båten.
    Maxi 68 ligger på 0,99 mot Marieholm 20 på 0,85 eller stortriss på 0,91.


    Det är nog du som ska tänka om ;)

    SvaraRadera