tisdag 4 oktober 2011

Om livet och pengarna

På mindre än en sekund växlar börsens datorer kurserna. En liten händelse någonstans skapar en otrolig turbulens på värdens börser. Som om ekonomin fått hicka! Så jäkla sjukt!

Allt handlar om girighet. Om att så fort som möjligt få snabbast och störst vinst. Som ett världskasino, fast värre.

Resultatet blir att långsiktighet har blivit omöjlig, att miljötänkande blir svårt, att krig lönar sig mer än fred och att investeringar som ger avkastning om fem år blir otänkbara. Nu gäller, bara nu. Datorerna reagerar blixtsnabbt, och människan låter sig dras med.

Borde det inte vara tvärtom? Borde inte alla 7 miljarder människor som alla andas in syre och alla andas ut koldioxid förstå att det inte håller? Borde inte människan, den enda varelse på jorden som kan förutse konsekvenserna av sitt handlande agera klokare?

Självklart. Om inte en annan mänsklig egenskap betydde mer: Girigheten, en dödssynd, den som i värsta fall kommer att få oss alla, och allt levande, på fall.

Gärna miljö, bara jag slipper betala. Gärna fred bara jag inte måste bekosta den. Gärna mat till alla, bara jag får mitt först. Så tänker vi alltför ofta.

Vad gör media? Vad gör de som borde kunna sprida kunskapen till alla? Inget, det är inte lönsamt. Värsta varianterna finns i Italien där Berlusconis TV-kanaler sprider rena skiten, och i USA där Fox News sprider skit från den sk. Teapartyrörelsen, det mest inhumana som skakar världens största men mest ihåliga ekonomi.

Vad gör vi? Mycket faktiskt, Sverige har en oberoende public service radio och TV. Uppdrag granskning är svenskare än svenskt, finns knappast nån annan stans.

Men världens medier är annorlunda. Al Jazira är ett undantag, visar hur folk verkligen mår, vad som händer, men de är ett undantag.

Från botten kommer alltid förändringen. Botten är du och jag. Som folket i Kairo, som folket i Syrien, som folket i Libyen.

Det finns hopp för världen. Det är du och jag som är hoppet, som kan tvinga politiken att byta kurs och ekonomin att förstå att långsiktiga planer är mer lönsamma än snabba klipp på börsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar