tisdag 17 november 2009

Skåne blir det idag - med bilder / Bästa Tänk om

Gillar Skåne. Det har allt utom fjällen. Små byar, stora städer, vacker natur. Göinges skogar och Söderslätts platthet. Plattast av alla är Kristianstadsslätten.

Längst i söder ligger Trelleborg med sina palmer i krukor om sommaren. Och Smygehuk. Kullens berg och Hovs Hallar i väster, och Stens Huvud och Landön i öster.

Däremellan skogar, fält, kullar, plattar, vackra åsar och massor av dofter av gödsel och frisk luft från väst.

Men Skåne har andra sidor. Undrar om det har med jordbrukslandskapet att göra. Med tanken att vi vet vad vi har, men inte vad vi får? Det finns en främlingsfientlig ådra inbyggd i skånskheten.

Nej, jag ska inte berätta skånska vitsar, men de går nästan alla ut på att inget får ändras. Det var bättre förr, bäst var det när danskarna bestämde. Alla filmer med Edward Persson handlar om det.

Kanske har vi andra bidragit till detta genom att inte ge skåningarna full respekt. Dialekten har retats. Bonnigheten också. Det skapar motstånd. Begrepp som halvdansk, "tala så man begriper!" etc. har spätt på. Länge fick man inte tala skånska i radio!

Om Skåne och nazismen vill jag inte berätta i detta sammanhang. Emellertid är Skåne och andra jordbruksbygder vaggor till rasistiska rörelser av skilda slag. Även Västergötland är drabbat. Har Sverige verkligen öppnat sig? Har vi verkligen tagit in även "avlägsna" bygder i Sverige?

Svaret är nej. Vi, dvs staten, har sett Sverige ur ett perspektiv från Stockholm. Det räcker inte med utlokalisering av verksamheter. Det räcker inte med skånska riksdagsmän i regeringen. Det måste mer till. Ibland tvång, men oftare smek och smicker och - i samband därmed - INFORMATION!

Kanske skulle vi då slippa Jimmy Åkesson eller moderaten Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge. Nu hoppas jag att Moderaterna, ryggraden i Aliens regering, fattar vad de gör. Annars ligger Sverige illa till, mycket illa. / Bästa Tänk om

2 kommentarer:

  1. Fina bilder... skåningarna har fortfarande inte kommit över tvångsanslutningen till Sverige... i sina hjärtan är dom danskar eller SKÅNINGAR.
    Leo Beata

    SvaraRadera