onsdag 4 november 2009

Mycket prat - ingen verkstad / Bästa Tänk om

Nej, nu ljög jag. En liten verkstad blev det. Reinfeldt och Obama kom överens om att antibiotikareistens är viktigt och de lovar att jobba vidare på det...
Jag jobbar för allt, men tyvärr jobbar jag i fel land...

De kom också överens om att de inte kunde komma överens om siffror för klimatet. Men de ska jobba vidare. Konferensen i Köpehamn har därmed tappat all relevans.

Resten var prat och trevligheter. De kallade varann Barack och Fredrik. Pratet gick som smör, och de respekterade varandra dessutom, meddelades det.

Barack borde kanske snacka med Husmasken Persson. De har husen gemensamt. Snart kommer väl nån politiker som kallar sig Tält-Karlsson, eller Uthus-Vedbod. Nå, det var en enkel och dum ordvits.

Värre är det med verkligheten. Vädret är som förryckt. Vem vet när Golfströmmen vänder? Mer värme, mer smältvatten från Grönland, större broms för varmvattnet från Karibien, kallare väder i Norden.

Men i Afrika smälter snön på Kilimanjaro. Jöklarna i Alperna smälter. Hus rasar och vattnet tar över i smala alpdalar. Samma sak i Himalaya. Hela halva Indien ligger illa till. I Bangla Desh lär simkonsten bli en överlevnadsfaktor.
Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.
Och havet tar emot mer sötvatten är nånsin. Det stiger. Öriken i Stilla Havet översvämmas. Maldiverna drunknar. Små atoller dränks i västvärldens omättliga hunger på bilar och annat som skapar övervärme i atmosfären. Volvosuggan kräver sina offer.

Men Obama klarar inte att ta striden. Retoriken måste följas av handling. Han fick ett fredspris för två krig!!! Men Norge är ett av de länder i Västeuropa som kommer att drabbas mest av hårt klimat, och då hjälper inte ens oljan. Tvärtom, den stjälper.

Miljöministern har inte fattat nåt. Men det är inte hans uppgift heller. Han ska bara bortförklara regeringens impotens i miljöarbetet, och det är han ganska bra på. Jag tycker fakiskt synd om honom; nog skulle han vilja göra något helt annat.
...här gäller det att följa med strömmen
Så medan Östersjön beläggs med ryska fossilgasledningar, medan Golfströmmen vänder, medan öknar breder ut sig och hettan runt ekvatorn blir omöjlig för människor att leva i trampar vår regering på i gamla spår, just de som skapat dagens situation. Aliens betyder just främlingar, dvs. såna som inte hör hemma i en värld befolkad av människor.

Det är en skandal att klimatmötet inte lyckas. Det är en skandal att allt får fortsätta som tidigare. Det är en skandal att människan medvetet, med alla fakta tillgängiga, inte kan sätta sig över ett fåtals miljonärers kortsiktiga intressen. Jo, de tjänar pengar på vapen, på oljan, på ökad produktion av rena onödgheter, men de tar hela världen med sig i ett slags kollektivt självmord.

Undrar om de har biljetter till Mars? / Bästa Tänk om

6 kommentarer:

  1. Vi borde faktiskt planera för en höjning av havsnivån och en evakuering av kommande hemlösa människor... lite framförhållning inför det vi inte kan påverka men måste förhålla oss till...
    Istället för rymdfärder, krig och upprustning borde vi satsa resurserna på människans överlevnad... jorden klarar sig alltid!
    Leo Beata

    SvaraRadera
  2. Leo - det tror jag också. Jorden klarar sig bättre utan människor. Men vi hör också hit, utan oss kommer någon annan att över, kanske en insekt eller fåglarna. Må väl, Uno

    SvaraRadera
  3. Bra rutet Uno!
    Det verkar tyvärr inte som åtgärderna för att lösa klimatkrisen blir tillräckliga. Långt därifrån.
    Suck!
    i-)

    SvaraRadera
  4. "...vi hör också hit, utan oss kommer någon annan att över...."
    Vi hör hit bara så länge vi kan anpassa oss och överleva... Sån är lagen! Utan undantag...
    Leo Beata

    SvaraRadera
  5. Leo - undrar just vad dinosaurierna gjorde för fel. De sabbade ju ingen miljö. Å andra sidan lärde sig några att flyga och har sedan dess varit framgångrika. Vi lärde oss också att flyga men på bekostnad av den luft vi måste andas. Uno

    SvaraRadera
  6. "...undrar just vad dinosaurierna gjorde för fel. De sabbade ju ingen miljö."

    Det är ju precis det, dom gjorde inga fel men dom klarade inte anpassningen till den nya miljön och livsvillkoren som uppstod när moder jord bytte kläder...

    Universum... Jorden... har egna rytmer som vi inte förstår eller kan påverka. Här måste vi anpassa oss, inse och acceptera vår maktlöshet och litenhet, även om det tar emot!

    Vi ska vara rädda om miljön och försöka leva i harmoni med den och inte alltid arbeta mot den, men det är människans natur att sträva efter totalkontroll.
    Leo Beata

    SvaraRadera