onsdag 18 november 2009

Afghanistan och FN-trupp i Palestina / Bästa Tänk om

Svenska trupper opererar i Afghanistan ledda av USA. Kriget som skulle ha två mål, hitta Al Qaidas ledare och utplåna Talibanerna har inte uppnått något av målen. Tvärtom är läget idag för vanliga afghaner värre än på många år.
Man tar sina döda om hand. Här fanns inte heller någon kirurg.
En litet märklig detalj är att det kallas olycka när svenska soldater blir attackerade. Det är ingen olycka, det är krig! Attacker, explosioner och beskjutning i krig är inte olyckar, de är krigets mening, våldets metod.
Att svenska soldater saknar akutsjukvård måste ställas mot den brist på sjukvård som gäller vanligt folk i Afganistan, de krigar ju inte ens.
Afghanistans karta
Sverige har länge verkat i Afghanistan via olika hjälporganisationer. Svenska Afghanistankommittén har ihördigt arbetat med utbildning, sjukvård och utveckling av det civila samhället. Inte minst har hjälpen haft som mål att stärka kvinnornas ställning.

Det arbetet är oerhört svårt idag, och den stora kredit som insatserna skapat har försämrats rejält.

I en annan del av Mellanöstern ligger Palestina. Där ha Israelerna ockuperat Palestiniernas mark, och gör nu sitt bästa för att utrota dem som folk. Idag ska Israel börja bygga ytterligare 900 lägenheter i palestinska östra Jerusalem stödda på plats av politiker från USA och ett gäng amerikanska judiska investerare.

I skuggan av skammens mur runt Jerusalem kan sionisterna agera som dom vill. I de ortodoxa Israel har kvinnan inget annat värde än att föda barn och sköta dem inkluderat mannen. De är också beslöjade i sjal och svarta hellånga kläder. Huruvida de stenas må vara osagt, men en liten fru fick stenar efter sig när hon gick omkring i bara halvlång kjol i kvarteren.
Västbanken som små öar. Havet är Israel.
FN har i massor av deklarationer kritiserat Israel för bosättarpolitiken och krigföringen mot palestinierna. Men ingen enda liten trupp har satts in med undantag av ett fåtal obeservatörer vid gränsen mot Libanon.
Bosättare...
Vore det inte en klok idé att avveckla det kontraproduktiva kriget i Afghanistan och flytta trupperna till Palestina under ett FN-mandat? Folkmord måste stoppas. Skapa en mur av FN-soldater runt Palestina. Utrym alla olagliga bosttningar. Öppna Gaza och skapa en korridor till Västbanken så att släktingar kan mötas och varor transporteras. Så att folk kan börja leva som folk.

Stoppa Israels stölder av palestinskt vatten. Också palestinier måste få odla sin jord.
Och, kanske allra viktigast: Stoppa rasismen!

8 kommentarer:

 1. Så rätt!
  Leo Beata

  SvaraRadera
 2. Leo tack, men vad fan gör vi? Ska vi bli judehatare eller? För mig är religionen fri, men att i religionens namn förtrycka andra är inte fritt, inte ens för den som en gång blev förtryckt! Uno

  SvaraRadera
 3. När bombningarna av Gaza pågick, då demonstrerade jag, det kändes som något eftersom hela världen gjorde det då.
  Det skulle behövas mer sådant. Mer protester mot Obama idag.

  SvaraRadera
 4. Obama är feg, kan man tycka. Men han är president i USA, och då finns det inget utrymme att klämma åt Israel. USA´s ekonomiska intressenter vill ha dem kvar, de är ju USA´s enda brohuvud i mellanöstern. Judemobbyn är stark, rik och kraftfull. Lämnar ingen sten orörd när det gäller stöd til Israel, tufft ändå av Obama att ens våga nämna problemet. Uno

  SvaraRadera
 5. Du har rätt igen... Politrasket lyder under kapitalet och merparten av jordens befolkning tvingas betala...
  Om vi enades skulle vi kunna förändra, för det är vi som lydigt bär upp allt och möjliggör!
  Jag demonstrerade också...
  Leo Beata

  SvaraRadera
 6. Som jag ser det är Obama den mest frispråkiga av alla amerikanska presidenter sen Roosevelt. Bra så. Men det blir mycket prat, litet verkstad på kort sikt, men det finns en lång sikt också, och det är där han kan påverka attityderna i det mest reaktionära av västländer. Uno i kvällningen

  SvaraRadera
 7. Exakt...världen borde stoppa Israels folkmord med tvång, sänd FN-styrkor dit och se till att fred byggs istället för att som nu skapa mer krig genom att låta Israel bygga mer hat.
  Obama ger hopp, även om han delar makten med kongressen, senaten (och USA:s högsta domstol) och lite kan göra...och fredshoppet utvecklas extremt långsamt.

  Må gott! ;-)

  SvaraRadera
 8. Obama-effekten, ja, den som gjorde att han fick fredspris fastän han utvidgade ett krig, det i Afghanistan.
  Men han kommer att sitta i klistret som de andra amerikanska presidenterna som startat, alt utvidgat ett krig för att få kriget att upphöra. Läste i DN om en taliban i fängelse som sade att han hade varit ensam taliban i byn tidigare, men när han blev fängslad blev alla byborna talibaner.
  "Heliga" föremål eller "heliga" människor, alltså när de blir det, är jäkligt "smittsamma".

  SvaraRadera