tisdag 24 november 2009

Kan Mona Sahlin bli en landsmoder? / Bästa Tänk om

Det pratas redan om Reinfeldt som en landsfader. Åtminstone i landets rikare kommuner och kommundelar. Ganska få fattiga uteliggare håller med.
Landsfader?
Inte heller Achtung Björklund, ni vet han i Volkspartei, blir någon landsfader trots alla reaktionära åsikter om invandrare och skolan.
Landsfader?
Mauds roll som landsmoder kan möjligen gälla i Gnosjö.
Landsmoder?
Men Mona då? Hon brukar ju smälta in i de mest spännande miljöer, i Rinkeby och i Stockholms stadshus, i partiet och i kyrkan. Kan inte hon bli en rejäl landsmoder?
Al Muna Landsmoder?

Låt oss se vad som fattas Mona Sahlin. Dialekten måste fixas. Hon kan inte fortsätta med stockholmsslang i ultrarapid. I stället borde hon lära litet värmländska eller västgötska eller rentav skånska eller småländska.

Utseendet och leendet. Hon får maka sig litet bättre, fixa frisyren till något långhårigare, kanske hästsvans, och framför allt le litet otvugnare och naturligare. Man måste kunna lita att när Mona ler är det från hjärtat.
Landsmoder, javisst! Här är stilen, Mona.
Klädseln. Här måste dräkten fram. Gärna litet diskret. Litet puttinuttigt runt halsen och gärna en stor brosch vid bröstet. Lagom taxklackat och halvlånga kjolar som täcker knäna.
Landsmoder?

Jag vill gärna tillägga bra fritidsvanor. Här är det sportigt som gäller. Kanske cykel till och från jobbet. Mona i hjälm vore fint. Kanoting i stället för golf. Sportfiske och älgjakt ber en folklig stämpel.

Men först och viktigast: en folklik dialekt! Och slut på den direkta anföring som spritt sig till nästan alla politiker i dessa de yttersta av dagar. Det är snart bara Carl Bildt som vet att uttrycka sig korrekt.

Att höra någon säga: "Om det måste vi tänka: Vi kan inte göra så" i stället för "om det måste vi tänka att vi inte kan göra så" är skillnad. Lycka till med the total make over, Mona! / Bästa Tänk om

4 kommentarer:

  1. Landsmoder eller landsfader... är vi inte vuxna... och barnen har ju redan vårdnadshavare!
    Leo Beata

    SvaraRadera
  2. Hörru, Leo. Så är det icke. Vi behöver alla en ny Stäng, en Erlander, en Olof Palme, en.. Du har rätt, men jag tillåter mig att satira en del. Uno

    SvaraRadera
  3. Satir, trodde du ja...
    Leo Beata

    SvaraRadera
  4. Nåja, nån jävla gräns måste det väl finnas mellan skit och verklighet... Eller...?

    SvaraRadera