lördag 24 oktober 2009

Vad gör regeringen åt gasen, fisken och haven?

Äntligen kommer sig torsken i Österhavet tillbaka igen. Men inte länge till. För nu ökar kvoterna. Fisken ska upp, allt ska bort och säljas till högstbjudande. I Guds namn anser sig fiskarena i Göteborg - läs Fiskebäck samt öarna därutanför - ha rätt att döda allt liv i havet.
Torsk
Österhavet är en unik miljö dör sött och salt möts. I Simrishamn ser man båtarna från Göteborg, redo att dra upp vad som finns. Gud har sagt att miljön ska brukas som en klädnad, dvs slitas ut till dess den tar slut. I verkligheten betyder det att samla pengar, att berika sig på alla andras bekostnad inkluderat framtiden människor, våra barn och barnbarn. Cynism med andra ord.

Med hänvisning till Bibeln är girighet en dödssynd - men vissa delar av den boken läser väl inte fanatikerna i Fiskebäck. Vi ska förvalta vårt pund, dvs se till att det inte försvinner, men den delen verkar också oläst av storfiskarena här i väst.
Tobis, en hotad art som fiskas ändå av grabbarna från Fiskebäck - används som foder bl.a.
Och när det kniper åker de till Afrika och tar afrikanernas fisk. Senast i går såg jag havsruda fiskaffären, en sydlig fisk som knappast kan ha kommit från våra vatten.

Åter till Österhavet. Putins gas kommer att förgifta havet, bottensedimant med gifter rörs upp, stora områden störs och det bästa man kan säga att fisket över själva ledningarna antagligen kommer att upphöra - kan ge bestånden av torsk en liten vila.
Ingen Billströmming, utan en riktig.
Putins gas innebär politiskt att ryssarna vill kontrollera Östersjön. Också svenskt ekonomiskt område utanför Gotland. Hur stämmer det med svensk utrikespolitik, med esters, litauers, finnars och letters vilja? Blir Östersjön det fredens hav som vi talat om?

Vi måste säga nej till gasen i Österhavet. Vi måste våga säga nej till fiskarena som rensar havet på allt liv. Vi måste sluta subventionera ett fiske som vissa samvetslösa med Bibeln som argument blir rikare än rika på. Vad kostar torsken idag? Som entrecote, snart som oxfilé. Hur rika ska de få bli på våra skattepengar? I går åt vi kummel, gott var det, vitvinsgratäng med potatismos. Hur länge får kummeln finnas? Lyssna till lördagsintervjun med Erlandsson!!!

Rädda haven NU!!! / Bästa Tänk om

3 kommentarer:

  1. Det är mycket som är kört... vem orkar bry sig om Östersjön när så mycket mer närliggande och akuta frågor kräver uppmärksamhet?
    Jag undrar också var den ifrågasättande och granskande journalistiken finns... Finns det ingen som kan/vågar se konsekvenserna och helheten?
    Det gäller att bromsa lite istället för gas(a)!
    Leo Beata

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren, leo. Så är det, men nu inför miljökonferensen borde väl hela den komplexa miljöbilden komma med. Inte bara koldioxid. Utan fisk, ingen frisk. Eller nåt sånt. Uno

    SvaraRadera
  3. Är det en fråga om arbetstillfällen? Nej. I dag lever mindre än 0,005 promille av den svenska arbetsstyrkan på fiskenäringen. Tänk att du står framför 1000 slumpmässigt utvalda personer. Då ser du 70 ingenjörer och sju läkare. Men förmodligen inte en enda fiskare.

    Är det tomt i de svenska livsmedelsbutikernas fiskdiskar? Nej. Drygt 60 procent av all svensk vildfångad fisk blir ändå foder (Lövin 2007).

    Människans moraliska ansvar för haven och naturen tycks vara en främmande frågan för Eskil Erlandsson. Han har inte lyckats förstå orättvisan med att mina barnbarn inte kommer få smaka fisk.

    Med möda konstaterar jag att fiskeminister Erlandsson är ett politiskt stolpskott, en man som prioriterar djurkupering under sitt EU-ordförandeskap samtidigt som Sveriges och EU:s subventioner suger de sista fisken ur våra hav.

    SvaraRadera