torsdag 22 oktober 2009

Gas, Gas, Gas. / Bästa Tänk om

Minns ni Gazprom? Putins gasföretag som ska lägga gasledningar på Österhavets botten. Nu har danskarna sagt ja till företaget. Nu återstår bara Sveriges jakande innan fossil gas kan forslas via rörledningar genom Östersjön. Calle Bildt var med i styrelsen innan han blev minister.
Oj, det blev en maraboustork, alltså inte Bildt.
Östersjön är världens mest hotade hav i nuläget. Brackvatten, stora älvar tillför ständigt nytt sötvatten till det instängda havet. Ändå lever torsken där, kan förtplanta sig och bli god mat på våra middagsbord.
Gazproms kontor
Faunan är märklig, en blandning av salt- och sötvattensarter. Gädda i Blekinge och Skåne, den ständig närvarande storspiggen, laxen som vandrar upp i älvarna, sälarna som verkar ha kommit över de värsta gifthoten. Och den goda abborren, och den lika goda harren i norr, och siken denna delikatess och strömmingen och skarpsillen och gösen och tumlarna och ...
Tumlare...
Ett hav där sött och salt möts. Ett utsatt hav, ett hav med oljetankers också från Ryssland, med kryssningsfartyg som släpper ut orenad skit, med floder som dränker det levande i gifter och gödningsmedel.

Jag växte upp vid Östersjön. Då var vattnet klart. Man kunde se botten på tio meters djup också inne i skärgården. Blåstången växte friskt. Då fanns ingen märkbar algblomning.
Runnö Rödskär, en häftig klippa!
Östersjön är också en grav. Där finns massor av människor begravda under slamlagren. Där har båtar gått i sank, och där har ammunition och gasbehållare sänkts efter två världskrig. Det händer inte sällan att fiskarena får upp senapsgas i näten, livsfarligt, gasen fräter lungorna sönder och samman.

Och nu ska Putin dit och gräva i skiten. Varför? Vore det inte bättre att dra fossilgasledningarna på land? Där kan de besiktigas. Där kan ett haveri snabbt åtgärdas. Men Putin - jo, det är han och hans vinster - vill inte konfronteras med de länder han annars måste komma överens med. Ukraina eller Vitryssland eller Slovakien eller Polen eller Tjeckin kan lägga hinder i vägen.
Watch out!!! Han ser dig!
I havet finns inga hinder, havet är fritt, alltså också fritt att unyttja och förstöra. Putin väljer den lätta vägen. Han vill sälja sin gas, och Västeuropa vill köpa den fossila gasen som spär på växthuseffekten än mer. Och Putins Ryssland vill ha kontroll över Östersjön - den enda vägen ut till Atlanten om vi undantar Norra Ishavet.

Stoppa gasvansinnet i Östersjön!!! Ge havet litet lugn så att det kan återhämta sig. Dra ledningarna var som helst, men inte där. Havet dör, och om vi säger Ja till det ryska projektet sägder vi också Nej till livet. / Bästa Tänk om

3 kommentarer:

  1. Profithungern driver dessa fartblinda, för dem finns ingen broms, de bara gasar på! =/

    SvaraRadera
  2. Händer det verkligen ingenting bra...Nä, politrask och rikingar GASar på i samma spår - för egen kortsiktig vinning!
    Leo Beata

    SvaraRadera
  3. Haru läst Väninnan om Anna Lindh. Gör det, sossarna har tigit ihjäl boken som avslöjar intrigerna bakom Göran Perssons välde. Uno

    SvaraRadera