lördag 3 oktober 2009

Lesbos och turismen - och litet till / Bästa Tänk om

Såhär i höstrusket flyger mina tankar till Grekland och värmen. Och naturen. Och det klara vattnet. Nej, i år har vi inte råd att åka, tyvärr, men nästa så...

I stället har vi samtalat om öar vi älskat. En av dem är Lesbos. Då, för några år sen, var den tämligen orörd av kommersens stormar. Små mysiga hotell och en härlig kultur. Sardinälskarnas Mekka.

Här bodde Sapho, hon som skaldade kärlekspoem till sina kvinnliga poesilärjungar. Byn heter Eresos och var en stilla sömnig by med ett litet torg där grekerna drack sitt kaffe och utbytte nyheter. Bland turisterna var påfallande många kvinnliga par. Och var skulle lesbisk turism vara vanlig om inte på Lesbos.

Några kilometer därifrån ligger Scala Eresos, hamnen med en lång sandstrand och en liten ö mitt i bukten. Där bodde vi några dagar, alldeles vid havet. Staden verkade vara hippieinspirerad, och på de trånga gatorna fick man se upp med kvinnliga cyklister från hela världen.

Gatusystemet var svårt att genomskåda pga enkelriktningar, ibland kunde vi inte köra vidare, och inte heller backa. Så vi fick backa ändå. Och vägskyltarna saknades påfallande ofta.

Men ute har regnet avlöst de senaste dagarnas kyla igen. I Sjuhärad har den första halkolyckan inträffat, och ute i skogen väntar ännu ett antal trattkantareller att bli plockade och torkade.

Äntligen har folkpartiet och Kd reagerat på den omänskliga flyktingpolitik som Moderaternas Billströmming drivit in absurdum. Sent ska människan vakna.
Ännu ett lågvattenmärke är biståndsminister Carlssons påhitt att använda biståndsmedel till militära ändamål. Hon kan inte vara klok!!! Men det är jag, bistånd är bistånd, inte krig!!! / Bästa Tänk om

5 kommentarer:

  1. Fina bilder i höstrusket.
    Gillar också den grekiska övärlden... och att bo på stranden i pisslukten under några glesa träd... för att nästa dag ta en färja och åka vidare till en annan ö med nya vita hus och himmelsblå dörrar, trånga gator, pelargonier i stora olivburkar av plåt på trapporna... tsatsiki... hav, sol och vågor...
    Oj, vad regnet tar i nu!
    Leo Beata

    SvaraRadera
  2. Leo - precis mina tankar. Grekland är trots den irrationella inställningen till flyktingar ett slags frihet. Vi brukar åka dit varje år, dock inte detta. Men grabben med fästmö har varit där och blev nöjd. Må väl i rusket, läs en bok till en kopp hett the. Uno

    SvaraRadera
  3. Hej

    Du har givetvis rätt i att Pilfinken är en sparv. My mistake.
    Stenknäck har jag sett en gång här hemma och ett par gånger hos svägerskan i Linköping. Den är häftig!
    ---------------
    Ja vem längtar inte bort detta ruskväder.Vi har aldrig varit i Grekland men dit skall vi absolut åka!
    Jag nu är det halkigt på vägarna. Snart dags att få på vinterdäcken.

    SvaraRadera
  4. ...fina bilder och ord om Greklands öar, de ÄR vackra och livgivande för en nordisk själ...

    ...och den där Carlsson är nog lite "knäpp", vapen kan aldrig bli ett positivt bistånd!

    Må gott Uno! ;-)

    SvaraRadera
  5. Thomas, tack!!! Håller som vanligt med dig om det mesta!!!! Uno

    SvaraRadera