onsdag 19 augusti 2009

Afghanistan - för vem och för vad? / Bästa Tänk om

Vi har haft en debatt här i mitt hem om Afghanistan. Om kvinnors utsatthet, om talibanernas medeltida skräckvälde, om västmakternas militära insatser och om möjligheterna att skapa fred för en krigstrött befolkning.

Själv menar jag att Sverige inte ska delta i kriget, bara i uppbyggnad och utbildningar. Svenska Afghanistankommitténs insatser är suveräna - satsningar på utbildning av kvinnor och civilsamhället i stort. Attitydpåverkan är nödvändigt men farligt.

Trots att Isaf-styrkan är stor tillåts talibanerna att agera militärt också inom själva Kabul. Hur kan det vara möjligt? Afghanerna själva är för fattiga för att kunna köpa de mängder av avancerade vapen som talibanerna har. Att uppmana till kamp mot "den store djävulen" USA och västmakterna är däremot lätt. Varje amerikansk bomb skapar nytt hat och bränsle till motståndet.

Vapnen då? Hur kan talibanerna har lika avancerade vapen som Isaf-soldaterna med undantag från flygvapnet. Svaret ligger i att talibanerna får stöd från andra, och att odlingen av opium skapar stora rikedomar för krigsherrar som byter sida oftare än jag byter skjorta. Svaret ligger i USA, Kina och Ryssland där de flesta vapnen tillverkas och säljs till den som vill köpa.

Men Sverige deltar också i världens krig.

Vapenindustrin, och vissa arabländer med skumma agenda - läs Saudi-Arabien m.fl. - spär på konflikten. Att Israel existerar som en cynisk rasiststat i Palestina gör inte läget bättre.

Varje stor olöst konflikt har i stort sett samma agenda. Det gäller Somalia, Kongo, Nigeria, och Sudan/Darfur. Konflikterna tenderar att växa in i grannländer som Pakistan, Uganda och Kenya.

Floden Niger som den borde vara...
En grundläggande orsak är kampen om oljan eller strategiska brohuvuden. Kriget i Afghanistan handlar ytterst om olja. Oljepengar från Arabien spelar roll. Kina spelar stor roll som smart affärsman i Afrika och Burma. Kunde vi bortse från oljehandel och vapenhandel skulle krigen inte finnas.

Det handlar bara på ytan om "kulturernas kamp". I verkligheten är krigen som alla krig historiskt en kamp om makten över rikedomarna. FN kan inte göra något, där sitter ju också de som tjänar på kriget. Genom att delta i krigen gör vi vapenindustrin en stor tjänst, oljehyseterin en ännu större. Därför blir min analys: Sverige ut ur Afghanistan!!! (läs också Barbas blogg med debatt!!!)

Ge pengarna till Svenska Afghanistankommittén i stället så att de kan göra nytta för folket i Afghanistan.
(PS debatten här hemma fortsätter... DS)/ Bästa Tänk om

1 kommentar:

  1. Så sant... Sveriges militärer ut ur Afghanistan... fred byggs inte med vapen... fred skapas av goda livsbetingelser, framtidstro, samarbete och förståelse.
    Och som vanligt är det dom fattigaste och mest "värdelösa" som betalar det högsta priset... kvinnorna!
    Vem bryr sig om dom för deras egen skull?
    Leo Beata

    SvaraRadera