måndag 15 mars 2010

Ruttna stater - Saudiarabien

I min bloggserie "Ruttna Stater" handlar det idag om Saudiarabien. Denna skurkstat (med mänskliga mått mätt) har sedan lång tid stött allehanda terrorister, främst i Mellanöstern.

Landet är rikt, och saudierna är orimligt och omättligt välmående. De har råd med både Bin Ladin och Al Qaida som inte skulle leva en enda dag om de inte stöddes av saudierna. Möjligen får även talibanerna stöd därifrån.

När Saudierna tog makten skedde det våldsamt under flera hundra år. Beduingruppen skövlade och stal, mördade och rånade sig till makten. De uppkallade nästan hela Arabiska Halvön efter sig själva och införde en stenhård sunnimuslimsk regim i Wahabitisk anda.

Det Osmanska rikets förfall bidrog till Saudiernas uppgång.

Dessförinnan hade wahabiterna - de mesta extrema sunnimuslimerna - plundrat Mekka och Medina, alla muslimers heliga städer. Städernas väktare dödades eller flydde. idag finns ättlingarna i bl.a. Jordanien där kung Hussein är närmsta släkting.

Sharialagar styr!

USA var inte sena att stödja rövarna. Olja hade hittats 1938, och i utbyte mot olja garanterade USA landets fortsatta säkerhet.

Idag har Saudierna fritt tillträde till USA. De äger en stor del av de amerikanska företagen och är tillsammans med Kina och Israel den enskilda stat som har störst inflytande över amerikansk politik.

Kvinnoförtrycket är totalt. Kvinnor får inte köra bil, de får inte vistas ute själva, de får dväljas i harem och inskränka sina liv till att vara männens leksaker.
...hon hade tagit en man i hand, nu ska hon stenas.
Manliga saudier, prinsar eller småkungar, lever lyxliv. Arbetet genomförs av importerad arbetskraft från hela den muslimska världen. Inte minst fattiga pakistaner, indonesier eller folk från fattiga grannar...

Av demokrati finns inte minsta skymt.
Lättillgänglig läsning. Jan Guillou: Men inte om det gäller din dotter
Saudiarabien är per definition en av världens mest korrupta länder. Där finns pengar (läs olja) och där finns en av tre grogrunder för världens samlade terrorism. USA´s vän som hugger USA och sina grannar i ryggen nästan varje dag. Den dag Saudiarabien faller är freden i Mellanöstern nära.

Kort sagt: Saudiarabien är en skitstat! / Bästa Tänk om

4 kommentarer:

  1. Helt rätt Uno, det är en korrupt, odemokratisk monarki, full av giriga gangsters...och jag undrar hur klokt det är att ha en representant för den historiska diktaturen som nationalsymbol i Sverige?
    Befria kungahusets medlemmar och avskaffa monarkin även i Sverige! ;-)

    Må gott!

    SvaraRadera
  2. ...tänker lika du och jag. Men kungen här hemma kan inte befalla att ditt huvud ska av. Det händer två gånger i månaden minst i detta jväla skitland.

    SvaraRadera
  3. Och saudierna bekostar moskéen som ska börja byggas på Hisingen i Göteborg...
    Leo Beata

    SvaraRadera
  4. Just det. Många blir moskéerna runt om i världen. Man kan undra över vilken lära som predikas där...

    SvaraRadera