onsdag 2 december 2009

SAAB blåsta igen / Bästa Tänk om

Nu hoppas folk i Trollhättan - igen. 30 dagars respit. Bra kantänka, men helt kass i verkligheten. Vad vill GM? De vill tjäna pengar. Det är deras affärskoncept, naturligtvis. Money talks.

Vad vill kinesiska köpare? De vill åt SAAB´s kunskap och kompetens, deras maskiner och deras innovationer. Sen gör de sina egna bilar i Kina. Dom är väl inte dumma heller? Kinesiska staten har ett mål: göra Kina till en ledande industrination. Med SAAB´s maskineri kan de tillverka SAABar i Kina. Kalla dem Röda Solen eller nåt. I Trollhättan blir bara själva byggnaderna kvar.

När alla hurrar för att SAAB fick en månads respit begriper de inte att det betyder den TOTALA döden för SAAB. Möjligen kan det innebära att underlevarantörerna kan få jobb som leverantörer till Kina.

De ryska köparna känns litet närmare. De gör sportbilar i Holland som inte flyttat till Ryssland, vilket kan betyda att de kan göra SAAB i Sverige.

Men SAAB´s framtid ligger i framtiden, dvs helt nya koncept och lösningar på dagens bilproblematik. De kan inte göras i Kina. De kan inte heller göras i Ryssland. De måste göras här där både kompetensen och innivationskraften finns. Där tanken på miljö (Vattenfall och atomidioterna undantagna) har växt sig stark nog att vara en drivkraft.

Vad göra? Maud Olofssons och regeringens passivitet är talande. Jag vill inte heller att skattepengar ska hamna i SAAB´s svarta hål. Men jag vill att själva kärnan till innovationer inom fordonsutvecklingen ska hamna i Sverige. Det betyder tydlighet. Det betyder att om någon bra presenteras så ska regeringen göra sitt yttersta för att stödja detta. Inte ligga lay back och lita på marknaden.

Ingen uppfinning slår igenom direkt. Platta skärmar uppfanns i Sverige men såldes till Japan. Bara ett av många exempel. Tänk litet Maud. Bara litet. Det finns en kraft i SAAB, en kraft som aldrig funnits i det konservativa Volvo. De kan, men de måste få chansen att utveckla. Utan SAAB är chansen körd. / Bästa Tänk om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar