tisdag 6 april 2010

Apropå Landskrona

Ramlade rakt in i mina egna fördomar när jag läste om kvinnan som slogs ihjäl av en invandraryngling i Landskrona. Fick tänka om två varv innan jag kom på rätt köl igen. Tänka klass, inte ursprung.

Bara när det gäller sån skit som hedersmord tänker jag ursprung och kultur. I allt annat handlar det om diskriminering av fattiga oavsett ras, religion eller ursprung.
I Landskrona, som i Göteborg, har ghetton skapats. Där bor bara folk från en viss kultur eller ett visst land. Inte direkt, det tar ett tag innan svenskarna flyttat ut och alla nya flyttat in, men sen...

Där bildas små enklaver av nationaliteter. Somalier, Bosnier, Irakier, Syrianer (som i Södertälje) etc.

Det är ett jäkla skit! Kvinnor lär sig inte svenska. Männen bildar små grupper av likasinnade. Barnen viftar omkring som flaggor utan linor.

Det är inte integration, det är segregation. Åtskillnad. I gränslinjerna frodas hat mellan dem som har och de många som inte har något alls. I gränslandet frodas Sverigedemokraterna!

Manifestationen i Landskrona är viktig. Den visar hur en hel (må vara liten) stad vill hela sig, vill gå vidare med alla sina innevånare, svarta, vita, bosnier, serber, whatever. De är ju alla människor som lever i samma stad.

Bra gjort Landskrona. Det var sista grejen, nu bygger ni vidare mot samlevnad och förståelse för olikheterna. Uno (som inte kunde låt bli att blogga bara litet)

7 kommentarer:

  1. Sverigedemokraterna får vatten på sin kvarn, och de skriver så tangenterna brinner. Jag kollar systersons blogg regelbundet. Någonstans i hjärnvindlingarna har det gått helt fel för den mannen. Du har rätt, Uno, oftast handlar det om klass och inte om ursprung. Men vissa människor förstår inte det där med klass, och därför begriper de heller inte skillnaden. Och deras analyser blir därefter.

    SvaraRadera
  2. Jag läser: Närmare tusen personer samlades på torget i Landskrona. Det var en brokig samling människor- allt från extrema grupper, politiska falanger och Hells Angels medlemmar, till vanliga Landskronabor. Alla ville de visa att de tar avstånd från våldet

    Ja, jag håller verkligen med. Bra gjort, Landskrona.

    SvaraRadera
  3. Boa - bra gjort av Landskrona. Ramlade först in i mina egna erarenheter av vissa BMWkörande maffiosos här i Götet, men inser att det handlar om fattiga och rika, inte invandrare eller svenskar. Må väl, du har min röst.

    SvaraRadera
  4. Nu har du tänkt till och här har du helt rätt...
    Klass är skitviktigt, men hur vi hanterar situationer är lite kulturellt...
    Så det är lite av varje och det blir som i Landskrona när ingen vågar/vill se!

    Denna AB:s krönika är riktigt bra:
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/anderswestgardh/article6900424.ab

    Vilat klart?

    Leo Beata

    SvaraRadera
  5. Ett klassinlägg!
    Bra att bli påmind om hur det ligger till.
    Kan du få ut detta över Sverige?
    Dan (med mindre ont i ryggen)

    SvaraRadera
  6. ...bra inlägg och du har återigen helt rätt, i grunden handlar det om samhällets orättvisor, om klyftorna mellan fattig och rik. Fattigdom skapar även brott...desperata människor gör desperata saker.
    Det handlar om klasskamp...

    Må gott!

    SvaraRadera
  7. Det här är en fråga som är så viktig, måste upp på den politiska agendan. Någon politiker måste våga ta tag i den. Samhället blir bara mer och mer segregerat.

    SvaraRadera