tisdag 27 april 2010

Elbolagen skor sig men kunderna får frysa

Vinterns kyla har saltat elräkningarna rejält. Åtminstone låter det som om kylan är boven. Faktum är att bolagen trissat priset till max när elen behövdes som mest. Faktum är att större delen av kärnkraften var avständ när kylan slog till.

Normalt borde det väl vara så att den som köper mycket borde få lägre pris. Normalt borde det väl vara så att kalla vintrar är det vanliga här i norr. Normalt borde ingen behöva hamna hos kronofogden ellr få elen avstängd bara för att han/hon är tvungen att använda el i hushållet.

Att få elen avstängd i varma länder funkar säkert bra. Men inte i Sverige. En viss mängd el borde vara alla förunnat. Elen ägde vi ju tillsammans innan nån kom på att sälja elverken till privata girigbukar.

Elen ägs av ett fåtal storföretag som delar rättvist på marknaden, dvs. våra pengar. Priset sätts godtyckligt enda måttstocken verkar vara vad bolagen föredrar att tjäna på sina kunder. Kartellbildning är snudd på olaglighet, all konkurrens är ju åsidosatt. Men elbolagen tuffar på. Akteägarna ska tjäna maximalt.

Nu stängs strömmen för många. De kan inte betala. Precis som rövare stjäl de som egentligen är vårt, dvs elkraften från älvarna i norr. Stackars oss svenskar som låtit lura oss så inpå bara skinnet. Tid att vända trenden nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar