måndag 12 april 2010

Polen och en helt onödig olycka - The harder they come....

Visst är flygkraschen skum. Tre gånger försökte planet landa i tät dimma utan att lyckas. I stället för att lyda personalen på flygplatsen i Smolensk valde piloten, eller var det presidenten själv, att testa en gång till.

Det gick åt helvete. Naturligtvis. Halva ledargänget i Polen dog.
Presidenten var dum, stendum. Mördade troligen halva sin regering genom att tvinga piloten att landa trots att det inte gick.
Två bröder, en lever kvar.
Med Gud i hågen tvingade han piloten att försöka ännu en gång...
Jag skriver Gud i hågen. Sån är Lech Kaczynski, sån är hans tvillingbror, reaktionära politiker av värsta slag. Rysslandshatare (jag älskar inte heller Putin, men det måste finnas nån gräns).

Nu skulle Polackerna demonstrera mot Stalins mord på polska officerare under andra världskriget. Till varje pris.

Normalt reser inte en så stor grupp i samma plan. Normalt delar man upp sig om något skulle hända. Kungen och kronprinsessa reser alltid i skilda plan. Företagsledare går sammaledes. Inte polackerna.

Vansinnesflygningen gick åt helvete. Nu finns bara en av tvillingarna kvar i livet.
Tilläggas ska att en tidigare pilot vägrade landa i Georgien under pågående krig. Han blev avskedad trots att han gjorde helt rätt.
Josef Stalin, den stålhårde som Polen skulle demonstrera emot.
Denna gång satsade piloten sitt och halva regeringens liv på att inte bli avskedad av idioten till president.

Så kan det gå, som Vonnegut sa. Inte bra. Det krävs faktiskt att kunna tänka för en president också i Polen. Nu finns han inte kvar. Så kan det gå... The harder they come, the harder they fall, skulle Jimmy Cliff ha kommenterat

1 kommentar:

  1. Det spekuleras ju även i om ryssarna hade någons slags dimridå-kanon runt flygplatsen, för att få planet att vända. Men det verkar väl ändå ganska osannolikt.

    Blå himmel, stor sol - hääärligt!

    SvaraRadera