torsdag 8 april 2010

Apropå Landskrona - Debatt

En av mina personliga favoriter från Landskrona deltar i kvällens Debatt på TV1. Halv tio smäller det i rutan. Situationen i Landskrona ska belysas och diskuteras. Jag tror jag skruvar fram klockan ett snäpp.

Koltrasten lämnar sin grantopp för nya sångplatser
På sätt och vis har staden med de nedlagda varven kommit att bli själva sinnebilden för segregation. Där finns allt tydligare än på andra håll, Södertälje möjligen undantaget.
Rödstjärt, sällsynt hos oss, men kommer årligen
Stan är liten, överblickbar. Ekonomisk dekis. Gammal arbetarstad utan arbeten. Alla som färdas mellan Malmö och Helsingborg ser den från vägen.

Vid flera tillfällen var jag där och köpte böcker till barnboksprojekt via ABF. En utmärkt institution, bäst i Sverige på den tiden.

Hackspetten vågar sig inte ens Smilla Katt på. Kolla det röda på undergumpen.
Nu ska även Landskrona bli något annat. Förutsättningarna ligger ju i motsättningarna - genom sina invandrare har Landskrona faktiskt allt som behövs för nyskapande och kreativitet när de olika kulturerna kan mötas på samma villkor.

En sak till: Landskrona BOIS, fotbollslaget med bäste Henke Larsson som tränare. De kan bli en sak att samlas runt som Landskronabo. Henke har rötter i hela världen, är mångkultur i sig, och en av världens bäste nånsin.

Henke i Barca - nu i Landskrona!
Lycka till Landskrona. Ni kan bli en förebild för oss alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar