torsdag 11 februari 2010

Vem tjänar på kriget i Afghanistan?

Läste just Anki Knutssons blogg där hon stöder svenska militärens insatser i Afghanistan. Jävigt, men rakt på sak. Med känsla. Med passion.

Inget fel i det. Utan känsla och passion kan ingen åsikt finnas.
Jag och Anki har sedan länge tyckt olika, men respekterar att vi gör just det. Hur skulle världen annars se ut?

Jag har också varit känslofull. Aldrig begripit den situation som Afghanistan utsatts för i mer än tretti år. Ryssarna ville stötta en komunistregim i Kabul. Talibanerna och USA ville annorlunda.

Redan då var helvetet ett helvete. Ryssarna fick ge upp, stammarna i norr vann dock inte sitt krig eftersom Talibanerna tog över. Jag ska inte ta upp hasch och opium nu, men det är en otroligt viktig faktor ekonomiskt. Det får bli en annan blogg.

Men krig är alltid något annat än just krig. Det är den yttersta formen för politik. USA angrep efter att ha ställt ultimatum: Utlämna Al Qaida och Bin Ladin, annars?
Eftersom USA redan visste svaret var det en rak krigsförklaring.

Nå, kriget har pågått i USA´s regi under tio år. Dubbelt så länge som något av världskrigen.
Landet är fattigt, ingen ekonomi av betydelse, men med ett strategiskt läge i världens mitt. Med ett historiskt och symboliskt sett otroligt värde eftersom ingen tidigare kunnat besegra afghanerna sedan Djingis Khan.

Oljan och gasen från centralasien skulle kunna transporteras genom landet till hamnar i Pakistan.

Nå, vem tjänar på dagens helvete? Anki och många jag känner menar att kvinnorna tjänar på att talibaner kommer bort. Självklart!!! Talibanernas syn på kvinnor är en lika stor skam för mänskligheten som krigen i Kongo!!! Helvetisk och helt omänsklig.

Det finns ändå en annan förklaring. Den handlar om pengar. Bara om pengar.

Vad kostar en svensk soldat?
Utbildningen på många månader samt lön torde gå på minst 50 000 per person och månad, minst.
Lön och traktamenten ungefär lika mycket eller mer.
Pensionsbetalningar och försäkringar, tja säg det, men en del blir det. Säg 100 000 per månad och soldat inalles.
Material, bilar, transporter, helikoptrar, sjukvård, boende etc. lär bli ytterligare 50 000 per person och månad.
Vapen och utrustning vågar jag inte ens värdera. Vi lär aldrig få se räkningen heller. Men nån säljer och nån, dvs vi, betalar.

Nu undrar jag vem som tjänar på kriget? Ingen insats görs nämligen om ingen är ekonomisk vinnare.
De krig som aldrig blir av eller avslutas är de olönsamma.

Överlevande soldater tjänar. Vapenförsäljare och producenter tjänar (det är glada dagar i Bofors). De som vill exploatera olja tjänar. De som investerar i världens stora vapenfabrik - USA - tjänar. Strategiskt och världspolitikst tjänar de som vill ha ett svagt Afghanistan - de heter Kina och USA. Men också Iran lurpassar längs gränsen, medan Pakistan hukar mellan Iran och Indien.

Frågan är ändå: Vad tjänar Sverige på att ösa ut pengar på ett ovinnbart krig så långt från Sverige att vi aldrig nånsin kommer att bygga vare sig broar eller vägar dit? Frågan är också vad vi skulle kunna använda pengarna till här hemma. En miljard per månad!!! Tänk om!!!

9 kommentarer:

  1. Har också hört det där, att kriget är bra för kvinnorna, för deras frigörelse. Är det en tillräckligt bra ursäkt för att tycka det är okej med KRIG. Män med vapen skjuter inte för att befria kvinnorna, de skjuter för att VINNA KRIGET.

    SvaraRadera
  2. Men Svenska Afghanistankommitten jobbar fär kvinnor och skjuter inte ett skott... Uno

    SvaraRadera
  3. Och det är det som är den stora skillnaden! Den himmelsvida skillnaden!

    SvaraRadera
  4. ...det kriget går inte att vinna och som du skriver mankan likt Afghanistankommitten jobba för kvinnornas jämställdhet, för demokratin...utan att avlossa ett enda skott!

    Må gott Uno!

    SvaraRadera
  5. Thomas: man måste inte ens vara varg för att begripa det. Svenska staten kunde satsa hela summan på Afghanistankommitten och vinnakriget med fred!!! Uno

    SvaraRadera
  6. Enligt Jinges Web- och Fotoblogg finns det nu varg i 08-området. Nu blir det nog rusning ner till riksdagshusets källare!

    http://jinge.se/natur/varig-i-08.htm

    SvaraRadera
  7. nytt försök:

    http://jinge.se/natur/varg-i-08.htm

    SvaraRadera
  8. Bosa - har litet svårt för Jinge. Han har rätt som oftast, men tillåter inget som helst tyckande, och jag vill ju tycka. Läser hans blogg, dock. Gillar varg i Sthlm. I Rom finns det hur många vargar som helst utan att nån verkar bry sig, men där finns också både herdar och Berlusconi... ;-). De är väl vanare än vi.

    SvaraRadera
  9. Jag önskar att *P* tjänade 50 tusen i månaden när han är borta men nix tyvärr. Läkare som åker iväg är höutbetalda. Likaså våra grannländers soldater. Men inte Sveriges. Inte ens med traktamente och risktillägg.

    Önksar att läget var löst istället för låst. Mer peace love and understanding.

    kram anki

    SvaraRadera