söndag 7 februari 2010

Efter USA

I praktiken betalar Kina USA´s krig i Asien. Kina köper amerikanska obligationer, finansierar krigen och krigsindustrin. USA är bankrutt. Har lånat till allt. Kina äger.

Och i USA är trenden höger. Nästan fascistisk. McCarthyeran på 50-talet har sakta växt sig stark, och Obama verkar bara vara ett tillfälligt sidoskott på ett ruttnande träd.
Tyvärr har USA världen mäktigaste krigsmaskin.

Men den som lånar är inte fri. Märkligt nog - paradoxalt - äger Kina nästan hela USA. Skulle Kina kräva in sina skulder...

Därför är USA´s krigsmaskin en maskerad global bomb. Vad ska alla vapen användas till? Nya krig, javisst. Men när världens framtid hänger som en lös tråd på USA´s dollar som faller som en sten, vad händer då.

Kina har ännu inte muskler att möta USA. Skulle det ändå ske vet vi hur USA skulle agera: med kärnvapen. De har som enda land gjort det förr.

Ändå kommer USA inte att kunna hålla sin position. Ekonomisk bankrutt redan, politisk bankrutt efter nästa val, kulturell bankrutt sedan många år.

Ska vi offra jorden för USA´s skull? Eller ska vi människor på denna planet äntligen byta fokus och se allas framtid som viktigare än USA´s ekonomi?

Jag funderar bara. Alla imperier faller. Nu faller USA snart. Vad eller vem ska fylla tomrummet?

2 kommentarer:

  1. Det dröjer nog innan vi får se en renässans för det "starka samhället" och då tänker jag inte på det militärt starka.

    SvaraRadera
  2. Boa - sant som det är sagt. Må väl och ta hand om södra västkusten nu när isen gnager och kylan biter!

    SvaraRadera