söndag 3 januari 2010

00-talet; tillbaka till forntiden! / Bästa Tänk om

Folkhemmet revs slutligen. Medborgare blev skattebetalare, fattiga blev riktigt fattiga, sjuka blev ohyra och arbetslösa blev slödder.

Soptunnorna rensas, och Liedl stänger avfallsbingarna så att fattiga inte kan leta mat. Pensionerna urholkades och de som arbetat hela sitt liv fick se sina pensionsivesteringar gå upp i rök. Guldet blev till sand.

Solidaritet blev ett skällsord, och jämlikhet kom att handla om hur mycket folk har på banken.

Långsiktigheten blev ett enda NU, och varje NU blev förväntningar att satsa pengar på. För varje producerad vara ökade pengaströmmarna med det mångdubbla - den nya religionen blev ultraliberalismen, och Gud dog slutligen.

Barnen blev produktionsfaktorer, små vuxna att snabbt få in i konsumentkedjan, tjäna pengar på. Barndomen hör 1900-talet till.

Alltid uppkopplad, alltid vara på språng fär småttigheter men aldrig hinna med det stora och viktiga: livets mening, samhällets funktion och livet själv. Vad mobilen gör åt små barns hjärnor kan forskarna syssla med under kommande decennier - om de får.

Forskningen har blivit snabba ryck, alltid anpassad till marknaden, aldrig till livets långsiktiga frågor. Ekonomerna har blivit pokerspelare och insatserna är våra gemensamma rikedomar.

Universiteten har blivit lekstugor för privata investerare!

Jag ser mörkret falla. In i minsta detalj. Vargjakten är en sådan. Men jag vet att just när det är som mörkast är gryningen som närmast. Alltså förväntar jag mig ett 2010 som slår an vändningen mot gemenskap, människovärde, barnavärde och framtidshopp.
Det hänger på oss alla att Tänka om... / Bästa Tänk om

5 kommentarer:

  1. Hej och god fortsättning

    Har bestämt mig för att börja blogga igen, seriöst och mindre seriöst. Det senare inte minst viktigt. Jag blir så jädra trött på att vara pretansjös.

    ETCs tillbakablick på 00-talet är också bra.

    Och Greider-mannen är i farten, det är kanon!

    SvaraRadera
  2. ...det finns hopp nu, valet är nära och med gemensamma krafter går det att vända detta!

    God fortsättning på 2010 Uno! ;-)

    Mvh "Vargen".

    SvaraRadera
  3. Boa, kul att du är på banan. Welcome back!!! Lovar att läsa dig nästan dagligen. Uno i Ottan

    SvaraRadera
  4. Vargaluring!!! Skönt, du lever än. Själv har jag mardrömmit om vargavansinnet, hatet, slakten, som tillåtits av en regering som gör de små mindre och de få stora större. Jakt är pengar! Nästa steg är att hyra ut vargjakten till rikt folk från Abu Dhabi eller nåt. Oljevargar. De farligaste vargarna går tyvärr på två ben... Uno i Ottan

    SvaraRadera
  5. Som Johan Ehrenberg säger: Kan det verkligen bli värre? Vi MÅSTE TRO på det bättre. Hur överleva om vi bara ser domedagen framför oss (såg Dr Strangelove häromdagen). Det är tufft att vara människa idag! Det är tufft att vara "en liten skit" utan några större utsikter. Jag är en pessimist som försöker vara lite optimistisk!

    SvaraRadera