måndag 11 januari 2010

Kallt - döden för de hemlösa / Bästa Tänk om

Det är kallt. Ute fryser dragspelare, tiggare, uteliggare. Som på medeltiden, fast då fanns det alltid plats i nåt stall eller nån lada.
Maria och Josef fick plats i ett stall, och Jesus kunde födas i en krubba.
Nu finns inga krubbor att födas i.
Nu finns bara kölden, den stilla döden när kroppen sakta kyls ned mot 35 grader och mindre...

Det är kallt. Ute i utanförskapets mitt finns många fler än förra året, och ännu fler är året dessförinnan. Komunernas socialbidrag räcker inte till. De som skulle ha betalat skatt har blivit arbetslösa, eller har fått skattelindring av regeringen. Det finns inte pengar till liv för dem som inte har jobb. Då får de dö.
Läs också Vargens blogg.

Den som inte arbetar ska heller inte har till mer än mat, sa Reinfeldt innan han blev Reichskansler. Nu genomför han sina ord. Dragspelaren utanför Systembolaget ser allt frusnare ut, spelar allt sämre i takt med fingrarnas bortdomnande i kylan, men har ingen utväg. Spela eller dö!

Kvinnorna i utanförskapet har andra möjligheter. Byter värme mot ett ligg eller flera. Vad har de att välja på, knulla eller dö?

Sverige 2010. Borta är folkhemmet. Borta är tanken på att vi gemensamt ska stödja varandra. Den enda tanken är ren fascism: de starka överlever! Som om styrka och pengar vore samma sak. Som om egoism och kraft vore samma sak.

Är det inte dags för pensionärerna att ta tillbaka sina pengar? Deras investeringar under många strävsamma år han nån stulit. Är det inte hög tid för de fattiga att kräva sin rätt som medborgare til ett liv med båda mat, tak över huvudet och kläder? Är det inte skyndsamt för de sjuka att kräva den vård och det stöd de betalat till under många år av frisk arbete?

En försäkring ska inte vara beroende av konjunktur. Pensioner ska betalas in vid varje löneutbetalning för att användas när pensionen ska betalas ut. Finns inte pengarna då kallas det förskingring i alla andra sammanhang. Jag har inte medgivit rätten för någon att spela på börsen med mina pensionsinbetalningar.

Vi är blåsta. Mest blåsta är de fattigaste, men vi kan alla bli fattigast om stölderna av allmäna medel får fortsätta. Varje sänkt skattekrona är stöld av vårt gemensamma kapital. Varje såld statlig verksamhet är stöld av gemensamma tillgångar.

Och kylan håller i sig. Vi måste börja räkna våra döda... / Bästa Tänk om

5 kommentarer:

  1. Visst är vi blåsta och så grundlurade att vi inte riktigt vågar erkänna det för då rasar all självrespekt...
    ... och hela vår världsbild... och lite till...
    Leo Beata

    SvaraRadera
  2. Leo - vilken världsbild? Har den inte rasat än måste man vara litet tokig.. Uno

    SvaraRadera
  3. Jo, det är lite lustigt, vi bloggar ofta om samma ämnen och samtidigt...;-)...men vi är väl i mycket av samma åsikt och reagerar därför likadant med tanke och känsla?

    Bra bloggat Uno!

    SvaraRadera
  4. Vilken text, Uno. Vilken otroligt bra text trots allt elände den innehåller. Du har skrivit en monolog för scen.

    SvaraRadera
  5. Jag hoppas mina Facebook-vänner läser dig, jag har tipsat dom.

    SvaraRadera