tisdag 28 juli 2009

En Öländsk himlaresa / Bästa Tänk om

Vi for till Öland. En smal ö, fattigmansGotland. Ingen färja behövs. Bron håller nästan än (har varit problem med rostiga armeringsjärn...)
Lax i förpackning, bra för frysväskor där klamparna börjar tina.. Och gott som tusan!
Under tiden vi var där avslöjades en judisk politisk komplott i USA. Förvånar mig icke.
Under tiden stred svenska trupper i det fjärran Afghanistan. Vad har Afghanerna gjort oss? Under tiden slog en svensk 15-åring världsrekord i simning samtidigt som en viss Cirkus Zlatan nådde nya oanade pengahöjder. Många stålar för att sparka på en boll.
Himlaspel...
Bensinpriset är på max nu. Turistpriser. Det sket vi faktiskt i. Det blev ändå hyfsat billigt.
Vi tältade.
Först i Västervik vars camping mest var ett tivoli för folk med trängselbehov. Dyrast hittills. Men bra läge vid viken.
Ostkusten är inte lika exploaterad som västkusten, det gick flera minuter mellan fritidsbåtarna. Här går det i bästa fall några sekunder.
Långe Jan.
Sen Ottenby camping. Litet för långt från havet för snabbdopp, men läget nära fågelmarkerna och Långe Jan var suveränt. Trevig camping, naturmänniskor, inget bjäfs eller stoltserande med bautatält eller husbilar. Det blåste en hel del, men inget är perfekt.
Savann med Långe Jan i bakgrunden
Efter två nätter med intensiv utforskning av södra Öland, Allvaret (en svensk nästan halvöken), kusterna, fåglarna, växterna, drog vi norrut via fornborgarna Gråborg (störst av alla) och Ismantorp med sina väl markerade bosättningsgrunder.
Där träffade vi en gammal SS-tysk som sökt platsen i fyra hela år och äntligen funnit den. Han var full av ångest, minnena verkade plåga honom. Bra, samvetet är ofta bästa straffet!
Gråborg... Vi hade redan då lärt av romarna att göra valv...

Ismantorp
Därefter norra Öland. Borgholm är för mig bara slottet, sen mest en vanlig semester - turiststad, så vi skippade den och drog vidare. Rastade vid en havskloster på kusten - Den Heliga Birgitta lär ha bott där. Underbart vacker fyrplats dessutom. En jorduggla gled elegant halvryttlande över landskapet...
Himlar och Heliga Birgitta...
Ett ord om vädret. Fruntimmersveckan är av tradition regnigt och blåsig. På Öland gäller inte detta. Vädret var bra hela tiden, blåsigt visserligen, men annars regnfritt. Men vilka molnformationer!!! På natten regnade det, helt OK för vi sov, och sov gott dessutom.
Himlar och Långe Erik
Norra Öland var turistinflammerat. Massor av tyska, holländska, svenska och danska turister. Tyska husbilar på varje liten parkeringsplats (de parkerar utanför campingarna, men utnyttjar toaletter och duscharna gratis!!!).
Vrak vid trollskogen
En vackert placerad camping är Wikegårds på ostkusten. Långlånglånggrund sandstrand. Mycket tång att klamsa sig igenom. Havsörnarna jagar gäss i närheten. Kö vid toa. Men vackert med all natur på promenadavstånd.
Vägvårda - cikoria
En natt fick räcka. Vi hittade sen Neptuni camping vid Byxelkrok. Helt perfekt. En by nära, restauranger, pubar, affärer. Två minuter till en fin och REN badstrand. Båt till Blå Jungfrun och Oskarshamn. Fem minuter till Långe Erik på öns nordspets, tio till Trollskogen med sin vackra promenad om nån halvmil. Femton till rauakarna i Byrum. Och en minut till Neptuni Åkrar, en otrolig strandvall men allehanda blomster och vid utsikt mot Blå Jungfrun, min barndoms ständiga utsiktspunkt, fast från fastlandet i Påskallavik (Puskallavik).
Raukar och Blå Jungfrun
Det var en resa det. Linné må ha varit där, men det har vi också. Tack ängshöken, bruna kärrhöken, gulhämplingen, haffsörnen, gässen, vråkarna, jordugglorna, blommorna (blåelden och vägvårdan - cikorian blommade ännu friskt), Allvaret, ölänningarna och livet i sig. Friska vänder vi nu fokus mot vår egen närhet, skärgården. / Bästa Tänk om

7 kommentarer:

  1. Men jösses Uno, nu kan du ju utan att ljuga, kalla dig berest!

    :)

    SvaraRadera
  2. Badaren, berest är bara halva ordet. Besedd ska det vara. Beundrande blickar såväl på oss som på vårt lilla tält (undrade ibland om inte lilla fruns dekolletage drog mer än min vackra nuna...) Nå fint var det. kramar i vädret, för väder är det alltid utom i o-väder. Uno

    SvaraRadera
  3. Fina bilder... och jag har bara varit en sväng på sjukbesök till Uddevalla... men jag såg bron!
    Leo Beata

    SvaraRadera
  4. Leo - tack. Uddevalla är också vackert. Ett slags levande artefakt från 60-talet. Sjukhusbiblioteket där har jag varit med om att utveckla under en tremånadersperiod för två år sen. Museet är bland de bästa i landet och världen. Uno

    SvaraRadera
  5. Hej

    Härliga bilder från Öland. (nästan lika vackert som Gotland)
    Längesen vi var där nu. Javisst är det gott med lax.
    Nu drar vi till västkusten!
    i-)

    SvaraRadera
  6. Tack för den tid det tar att presentera dessa! Se fram emot demvarje vecka.

    SvaraRadera
  7. Tack för att dela dina bästa minnen .... Jag gillar din blogg.

    SvaraRadera