fredag 18 mars 2011

Libyen, Bahrein och FN

FN tog ett historiskt beslut. Det nattliga mötet televiserades i hela världen. Jag satt som klistrad vid CNN. Frågan var om FN skulle införa en flygfri zon över Libyen samt ge samfundet rätt att ingripa militärt för att hindra attacker från Kadaffi på civilbefolkningen.
Kadaffi tänker...

Rådet röstade JA med tio mot noll och fem nedlagda. Alltså kan omvärlden idag skjuta ned Kadaffis stridsflyg. Alltså tillåts omvärlden gå in mellan Kadaffis trupper och civila protestanter i exempelvis Benghazi.

Beslutet ställer mycket på sin spets. Bland annat i Bahrein där Saudiska styrkor skjuter fredliga demonstranter vid pärlrondellen och nu rensar bland shiamuslimer och frihetskämpar.
Saudiarabien har varit "heligt". De har ju oljan, och många västländer har avtal med Saudierna om deras olja.

Inte minst för USA vars avtal daterar sig till 1938. Inte minst för USA som förser Sauiderna med de vapen de använder i Bahrein. Inte minst för USA där rika saudier äger massor av aktier och annan rikedom.

Kan FN införa flygförbud även i Bahrein? Är det nån skillnad mellan diktator och diktator?
Majorieten i Bahrein vill att kungen ska avgå och demokrati införas.

Det mest spännande i FN´s beslut är belysningen av dubbelmoralen. Hur ska Saudierna klara sig undan när Kadaffi inte gjorde det? Varför ska skilda regler gälla för två parallella skeenden?

Jag tror att FN´s beslut får vida konsekvenser. Det gäller trovärdigheten, det gäller den allmännt ungdomliga proteströrelsen i alla arabländer, det gäller världen i stort. Nu håller vi tummarna för att beslutet ska ge de libyska frihetskämparna den frist de behöver för att störta sin tyrann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar