torsdag 10 mars 2011

Carl Bildt och Libyen

Libyen är spännande. Carl Bildt skyller ifrån sig på EU. EU har länge stött de nordafrikanska diktaturerna för att de inneburit "stabilitet". Med stabilitet menas att utsugningen kunnat fortsätta som vanligt, fast via lokala förtryckare.

Italien och tom. Sverige har affärsavtal med Kadaffi.

Förtryckarna sitter kvar i Saudiarabien och på de flesta andra håll. Revolten har bara börjat. Carl Bildt har en svår omställning framför sig. Det gäller alla aktier i Sudan, vissa i USA, andra på andra håll.

Kampen om oljan förvärras för väst. Bensinpriserna går upp. Transporterna blir dyrare och det kommer dessutom att spilla över på elpriser och varupriser.

Det finns alltid något som tjänar på det hela. Undrar just nu vilka det kan vara? I bästa fall är det folken i Mellanöstern och Afrika. I värsta fall är det någon annan som lurar i buskarna. Kan det vara kineserna som smygvägen kapar åt sig?

Det är de unga som revolterar. Afrika vimlar av unga arbetslösa. Mellanöstern också. Dessutom finns en stor potential i form av väl utbildade kvinnor i hemmen som vill fram och ut i friheten.
Tillsammans kommer de att förändra världen. Frågan är bara när och hur?

Jag håller tummarna. För varje dag som Kadaffi tillåts vräka granater över frihetskämparna blir situationen svårare. Risken är att de ger upp i brist på resurser. Egypten har sina massor, Libyen har sin olja och Kadaffis vapen.
Massorna i Libyen räcker inte, de måste få stöd och hjälp.

En normal svensk regering skulle ha uttalat sig. En normal svensk utrikesminister skulle ha talat om satans mördare. Carl Bildt är bara normal i så motto att han tänker strategiskt, tänker pengar, tänker olja och stabilitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar