måndag 21 mars 2011

Jemen - Yeah, man!

Vilka nyheter. Militärerna i Jemen tar ställning för demonstranterna. Det verkar som om ännu en arabisk diktator ska falla. Skottlossning pågår, och många har blivit skjutna och skadade, men facit visar att de inte dog i onödan.

Jemen har länge varit en hemvist för terrorister och fast i olika klaners godtycke. Där landet ligger längst i söder på arabiska halvön, innehar den ett strategiskt viktigt läge. Den som kontrollerar Jemen kontrollerar sundet till Röda Havet. Aden är en nyckelhamn för sjöfart och kontroll.

Ska det äntligen bli slut med skjutandet i Sanaa, huvustaden, där krypskyttar "plockat" demonstranter efter behag. 40 stycken bara i fredags. Jemen är inte rikt, men USA bidrar till regimens militär med vapen och råd. Så regimen vet hur man skjuter och dödar, de har de bästa lärare.

Litet bakgrund (från TT):
Den 64-årige presidenten Ali Abdullah Saleh har styrt Nordjemen sedan 1978 och det förenade Jemen sedan 1990.

Upproret startade i januari och följde samma mönster som de andra revolterna i arabvärlden.

Den 2 februari lovade Saleh att han inte ska kandidera igen när hans mandat löper ut i slutet av 2013.

Protesterna har utgått från universitetet i Sanaa och spridit sig från huvudstaden till Aden i söder och Saada i norr.


Så får ännu en av arabvärldens envåldshärskare sparken av sitt eget folk. Det våras i världen.
Strax söder om Jemen ligger Somalia. Ett plågat land på Afrikas horn. Hur mycket av andan från Jemen blåser över sundet? Hur mycket av protesterna når den rikaste av grannar, Saudiarabien?

Vid sidan av Israel och Iran är Saudiarabien en av Mellanösterns nycklar. Den Wahhabitiska regimen tillåter inte minsta kritik, det är brott mot de heliga lagarna, Sharia. Kan bestraffas med döden/halshuggning eller hängning.
Ett uppror i Saudiarabien skulle i ett slag förändra världens maktbalans.

Nå, det återstår att se. Nu gläds jag över det som vunnits, och det är inte litet i en region där allt verkade vara helt förstenat under förtryck. Ungdomen och Internet har gjort sitt största intryck hittills på världens utveckling. Jemen - Yeah, man! The times they are a-changing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar