onsdag 19 maj 2010

Värnplikten borta för gott

Det var sjuttonde maj för några dar sen. Hela Norge firade. Men det var nära att Norge aldrig blev fritt. Storsvenskarna (läs högern, dvs moderaterna idag) ville starta krig och tvinga norrmännen tillbaka till Sverige.

Det blev inget krig.

Den allmänna värnplikten och svensk arbetarrörelse kom emellan. Svenska soldater vägrade slåss mot sina norska kamrater!!! Ett få krig som stoppats av mellanfolklig solidaritet.

Nu blir det proffsmördare i stället. Borta är slitit i buskarna, snuskburkarna med mat och den goda kamratandan vid lägerelden. Nu gäller välbetalda "trygga" legosoldater och vi är tillbaka på ruta 1, dvs. före indelningsverkets tid. Idag klubbades värnplikten bort i riksdan.

Ett proffs ifrågasätter inte. Ett proffs gör inte myteri. Eller revolution som i Ryssland. Ett proffs utför pålitligt sitt givna uppdrag och dör för sitt jobb när den stunden är kommen.

Ett proffs lyder order, lyssnar inte till stämningar bland folk.

Norge borde tacka den svenska värnplikten från 1901 för 17:e maj. Tack, tack. Nu finns värnplikten inte mer, skulle vi få för oss att angripa idag finns ingen återvändo.

2 kommentarer:

  1. Lennart Carlstedt19 maj 2010 kl. 21:45

    Nja..gamla lumparminnen brukar jju vara överdrivet förljugna och romantiska. Lumpen är ju en organisation där man "gör pojkar av män".

    Jag har jubbat som bibliotekarie både i Falun och i Halmstad. Mina fördomar kom på skam - försvaret är en demokratisk organisation vilket jag aldrig hade trott!

    Och faktum är att det är yrkesmilitärer som mest motsätter sig vansinniga krigsäventyr som t ex Irak eller den uselt skötta invasionen i
    Afghanistan. Faktum är att militärern är mycket klokare än politikerna t ex i ISA.

    SvaraRadera
  2. Gunnar, du har säkert rätt i det korta perspektivet. I det långa handlar det om makten över militären. Många militärer är naturligtvis vettiga, kloka och kunniga. De vill självklart inte ut i dumma krig (konstigt nog finns de i Afghanistan). Jag menar ändå att professonaliseringen av försvaret minskar inflytandet över militären. En värnpliksarme är per definition en mer integrerad del av folket.

    SvaraRadera