torsdag 21 mars 2013

Unonismen och cyklisten

Ordförande är en hängiven cyklist. Det trampas hit och dit, fram och åter.
Själva trampet är inget problem, inte heller andra trampande cyklister vilka kan undvikas genom god framförhållning och spaning akteröver.

Problemet uppstår vid parkeringen av fordonet å därför avsedda platser.

Låsproceduren är tidsödande. Det ska kopplas lås och i många fall även kedjor fastsatta i installationer i form av stolpar och liknande. Kedjorna måste kopplas till cykelns ram, bara framhjulet eller bakhjulet räcker inte eftersom tjuvarna är så föreslagna att de snabbt skruvar av hjulen. 

Om ramen är fast förankrad kan det hända att själva hjulen får vingar och flyr sin cykel innan ägaren återvänt från sina ärenden.

Används cykelkorg, måste även denna vara fastlåst och låsas upp vid anhalter utanför affär eller kontor.

Cykeln som skulle innebära en enkel och miljövänlig fortskaffning, är tyvärr en komplicerad natur. Fordom räckte det med inoljning av kedjan och kontroll av bromsarna för avfärd.
Nu krävs avancerade securityåtgärder  vid varje stopp eller anhalt.
Vad har hänt?

Svante Medlem menar att en skälldogg skulle skydda cykeln från tjuvar. Dock är problemet därmed knappast löst. Någon måste ju transportera skälldoggen mellan anhalterna. En liten skälldogg skulle kunna finnas i cykelkorgen, men i sin litenhet knappast framstå som avskräckande för en fräck tjuv.

Alternativt skulle skälldoggen kunna springa vid cykelns sida under färd, men då uppstår risken att doggen blir så trött att inget skäll orkar åstadkommas av det utmattade djuret.

Cykling är ett nöje blåstfria dagar, en ren lisa för själen när solen skiner och backarna är få. Malmös backar är lätträknade, men återkommer i annan form; den ständiga motvinden. Att slåss med motvind på slätten i Skåne motsvarar Alperna för sydligare pedalister. Kräver hopkurande, god kondition och en slimmad kropp. Segelkläder i form av regnkappor är uteslutna.

Malmö är som stad liten. En stor småstad har någon sagt (ordföranden!). Här finns småstadens småskurenhet och allmänna mindervärdighetskänsla gentemot andra betydligt större städer som Göteborg eller Stockholm. Utom i ett fall: Den Heliga Cyklingen!

Svante tycker att cyklister borde begripa hundens utsatthet vid korsande av cykelvägar och -spår. I parkernas promenadgångar cyklas det vilt, hjälmen på, huvet böjt, sikten noll och farten hundra!

Partiet vill härmed att cykelns alla aspekter, ur alla synvinklar, skärskådas av ansvariga myndigheter såvida dessa inte är ute och cyklar!

1 kommentar:

  1. Påpekar att bilderna intet har att göra med textens innehåll, de är där för att vidga vyer!

    SvaraRadera