måndag 4 oktober 2010

Om att arbeta längre

Höj pensionsåldern, låter det från de flesta politiska håll.
Sänk pensionåldern! säger jag.
Höjd pensionsålder gynnar bara dem med bra och icke slitsamma jobb, samtidigt som de unga får ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden.

En svetsare, en målare, en golvläggare och andra hantverkare, klarar sällan att jobba för fullt ens till 65. Byggnadarbetare och städare sliter ut sig tidigt. Vårdnadsarbetare får jobba för två minst och bara de lataste klarar sig utan skador till 65. Det ser de privata vårdföretagen till.

De som kan jobba länge är ofta akademiker, forskare, advokater och andra som slipper slita på sina kroppar.
Resten borde ha rätten till vila, rätten att slippa slita de sista åren av sina liv.

Och de unga, då många arbetslösa unga, de som framtiden vilar på, de som ska bära samhällsbygget in i nästa generationsväxling, MÅSTE få jobb.
Allt annat är slöseri på människor och framtid.

Det kan väl inte var billigare att låta unga förslösa sin bästa tid i overksamhet medan de gamla tvingas lida i jobb de inte har råd att sluta?

Det kan aldrig bli billigare att låta gamla kufar ta upp platser i systemet som de unga borde ha haft för länge sen?
Även om de gamla är invanda och kan sina jobb, även om de gamla "måste betala sin pensionsförsäkring via eget arbete", måste yngre krafter få chansen.

Ett samhälle bara för äldre fungerar inte länge. Den som arbetat har alla avsatt en stor del av sin lön till sin pension! Men staten som skulle förvalta denna del råkar ha spelat bort den!!! Komunerna har förslösat den.
Det ska inte pensionären betala för, det måste skattebetalarna bekosta!

Sänkta skatter innebär en sämre pension, innebär färre jobb för unga och mer arbete för de redan gamla.

Orättvis och oklokt, dumdristigt och rena vansinnet. Låt de unga få jobb och de gamla en värdig pension redan vid sexti!!!!

Låt de gamla som vill jobba arbeta, men inte på bekostnad av unga. De skulle var utmärkta mentorer, duktiga bärare av traditioner från en generation till en nästa.

Men det kräver ett långsiktigt tänkande där ekonomi är ett redskap för mänskliga mål och inte målet i sig. Dagens kvartalskonomi är rena döden för framtida välfärd och ett hot mot samhället.

2 kommentarer:

  1. Ja, jag har lite svårt att förstå den här jobbdebatten om att alla ska arbeta och arbeta längre och guvetallt. Det finns ju inga jobb!
    Och precis som du tycker jag att unga måste komma in i arbetslivet så fort som möjligt. De håller ännu på att lära och behöver träna in dessa jobbarrutiner istället för att driva omkring i sysslolöshet, värdelöshet samtidigt som de ju har så mycket kraft, vilja och aptit på livet.

    Skådespelare, författare jobbar gärna tills de stupar för de har kul jobb som inte så sliter på deras hälsa vilket hårdknegarna INTE har. Pension tidigare till hårdjobbsknegare och folk som vill!!!

    SvaraRadera
  2. Silver, kunde inte sagt det bättre själv. Ett stort bedrägeri, handlar om ömfördelning till dem som redan har det bra. Läkare på deltid, författare, byråkrater av olika slag, alla som inte har slitsamma jobb tjänar massor på att de unga aldrig får en chans i arbetslivet. Utslitna städare etc. tvingas jobba vidare, biblioteksarbetare som inte kör för fullt tvingas lyfta böcker, etc etc... Byggnadsarbetare ska vi inte tala om. Bedrägeri på gränsen till pensionsstöld!!!

    SvaraRadera