fredag 27 augusti 2010

Armadillo

Danska soldater i Afghanistan. Bara det borde väcka förvåning. Danska soldater invaderar Skåne kunde jag möjligen förstå. Möjligen.

Ändå är Danmark indraget i samma blodiga krig som svenska soldater i det avlägsna Afganistan.
Jag brukar ge pengar till Afghanistanskommittén, man ska ju hjälpa till där hjälpen i världen behövs. Men hjälp och bomber är inte samma sak.

Läser just en bok om Afghanistan. "Dubbelgångaren" av Fredrick Forsyth. Har tidigare läst en översättning av "La mendicante azurra" av Guido Rampoldi. Ännu inte på svenska (den blå tiggerskan borde boken komma att heta). Thomas Löfströms "Landet mitt i världen" buffrar mjukt i bakgrunden. I Afghanistan kunde kvinnor klä sig västerländskt och vara sina mäns jämlikar för bara tretti år sen!!!

För så är det. Afganistan har aldrig invaderats bestående. Saudiarabien har med sina madrassor fått mängder av afghanska unga män att tro på Wahabbismen, den värsta varianten av Islam.

De blev talibaner, en religiös variant som på inget sätt stämmer med afghansk tradition.
Kriget är ett helvete, en omöjlighet, en månghundraårig konflikt mellan inhemska stammar och klaner och utländska intressen.

Afghanistan ligger mitt i världen. En knutpunkt och en massiv mur på samma gång. Genom Afghanistan har handelsvägar alltid gått. Afghanerna är kända för sin gästfrihet, sin öppenhet. Men det var innan ryssarna kom. Före amerikanerna.

Armadillo beskriver kriget i Afghanistan. Helvetet. Bakom finns pengarna, vapenbusinessen, oljemagnaterna, världspolisen.

Bakom finns talibanernas helt jävliga behandling av medmänniskor. Kvinnor har ingen som helst rättighet, män måste infoga sig i koranens värsta skrivelse. Ingen verklig afghan är taliban i själen, de är hjärntvättade av Saudiarabernas wahabbism.

Boven är Saudiarabien, ständigt detta land som tillåts bygga moskéer i Sverige, tillåts nästan allt av en enda orsak - Saudierna har olja!
Kriget i Afghanistan kan aldrig vinnas. Kriget måste sluta, och Saudiarabien måste ställas till svars. USA måste inse att en sådan vän skapar den värsta fienden Bin Ladin och hans anhang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar